ARMENIEN

armenienkort

På eventyr i Kaukasus

2018: 11. - 16. september. Kr. 9.800

Verdens ældste stenalderobservatorium, nogle af verdens ældste kirker, et velbevaret herberg fra de gamle silkevejes tid og sågar et brudstykke af Noahs ark venter os i Armenien, hvor store landskaber og flotte kulturoplevelser står i kø. Hele den centrale del af hovedstaden Yerevan er et stykke imponerende planarkitektur tegnet og bygget i Sovjettiden. Her er en ny og moderne metropol nu ved at tage form 25 år efter Sovjetunionens sammenbrud. Men på landet er der sket få ændringer siden friheden - og dog, ved turiststederne skyder moderne faciliteter op, som fx den 5,7 km. højteknologiske svævebane, der fører os frem til det helt utrolige bjergkloster ved Tatev...

Tatev kloster. Dag 4.


Rejsens program dag for dag:

Dag 1: ​Afrejse fra København. Flyskift og ankomst til Yerevan. Transfer til hotel.

Dag 2:​ Vi begynder dagen med at besøge det 2.800 år gamle tempel- og fæstningsområde Erebuni, der ligger på en bjergknold ved Yerevan. Erebuni er et assyrisk kompleks og man har fundet tekster med kileskrift i området. Erebuni er Yerevans vugge og ordet Yerevan er afledt af Erebuni.

     Dernæst kører vi ca. 45 minutter ud i bjergene øst for Yerevan til to af Armeniens mest interessante seværdigheder: Det gamle græsk/romerske tempel Garni og klippekirken Geghard. Garni templet er fra det første århundrede og det er viet til solguden Helios. Da Armeniens konger accepterede kristendommen i det 4. Århundrede, blev de nu hedenske templer revet ned. Men Garni overlevede, fordi kongen brugte stedet som sommerresidens. Ved siden af templet har man da også fundet rester af et mindre palads.

​Garni.

     Vi spiser frokost på en hyggelig, lokal haverestaurant, før vi fortsætter turen. Ca. 10 minutters kørsel fra Garni når vi frem til klippekirken Geghard. Den ældste del af kirken stammer fra det 7. århundrede og er skåret direkte ud i klipperne, mens senere tilbygninger fra det 13. århundrede er bygget i traditionel armensk kirkearkitektur. Tidligere rummede kirken et forbløffende relikvie, nemlig selve spydspidsen fra den lanse, som den romerske soldat Longinus jog i siden på Jesus, da han hang på korset. Geghard betyder ”Spydspids” på armensk. Spydspidsen opbevares i dag i den armenske moderkirke i Echmiadzin lige syd for Yerevan. Her skal vi se relikviet dag 6. Uheldigvis findes dette relikvie i flere forskellige versioner rundt omkring i verden. Armenerne hævder dog, at deres spids er det eneste, der kan dateres til det 1. århundrede. Det er altså den ægte vare, vi kommer til at se i Armenien. Vist nok.

Korsvæg i Geghard.

Dag 3.​Vi kører til den store Sevan sø, der ligger i ca. 1.900 meters højde i bjergene en god times kørsel øst for Yerevan. Her skal vi se kirke- og klosterkomplekset Sevanavank, der ligger på en lille halvø, der rager ud i søen. De små kirker er fra det 9. århundrede, men de er genopbygget flere gange efter kraftige jordskælv.

     Efter frokosten – som vi nyder på en restaurant med udsigt over søen – kører vi til en spændende gammel kirkegård på sydsiden af Sevan. Her er der mange fornemt udskårne korssten (såkaldte ”khatchkars”) og gravsten fra middelalderen. En af de gamle gravsten fortæller om et brudepar, der blev myrdet midt under deres bryllupsfest engang i midten af 1200 tallet. På den tid blev Armenien invaderet af mongolske ryttere og en af rytterne vises på stenen.

Karavanserajet.

     Vejen fortsætter gennem et lavt bjergpas i ca. 2.400 meters højde og vi kommer efter atter en times kørsel til et velbevaret karavanseraj fra det 14. århundrede. Et karavanseraj var et herberg og rastested langs en af de gamle silkeveje. Her kunne handelskaravaner søge ly for natten – og beskyttelse mod røvere.

     Efter yderligere små to timers kørsel kommer vi til Goris, hvor vi bor for natten.

Dag 4.​ Vi starter dagen med at besøge Carahunge, der er et gådefuldt monument fra stenalderen. Store sten er opstillet i rækker og cirkler og mange af stenene er gennemboret af huller, som måske engang har været sigtehuller. Der er fundet mange jættestuer eller oldtidsgrave på stedet, som menes at være op mod 7.500 år gammelt.

Gravkammer og stenrækker ved Carahunge.

Armenske arkæologer mener, at Carahunge har været et slags oldtidsobservatorium i stil med Stonhenge – blot flere tusinde år ældre. Hvis de har ret, er Carahunge verdens ældste stenalderobservatorium.

     En times kørsel fra Carahunge når vi frem til klosterkomplekset Tatev i det sydlige Armenien. Dette bygningskompleks fra det 9. århundrede står dramatisk på kanten af en vældig kløft i bjergene. Meget fotogent! Tidligere var det en besværlig affære at nå frem til Tatev, men verdens længste svævebane fortsætter i dag der, hvor asfalten slipper op. Svævebanen er på 5,7 km. og fører over to dybe dale. Det er en imponerende tur! Gæster med højdeskræk vil sikkert finde det beroligende at høre, at banen er bygget af et schweizisk firma og at dæmpning og sikringsanordninger gør turen til en ganske behagelig oplevelse.

     Vi spiser frokost på en lokal restaurant. Efter at have kikket nærmere på Tatev vender vi næsen mod Yerevan og kører tilbage til vores hotel i den armenske hovedstad.

Khor Virap kirken med Ararat i baggrunden.

Dag 5.​ Vi kører til det lille klosterkompleks Khor Virap, der ligger tæt på Ararats bjerg. (En god times kørsel syd for Yerevan). Bjerget ligger i Tyrkiet, men det er så tæt på Yerevan, at man har udsigt til det fra et hvilket som helst højdepunkt uden for byen.

     Legenden fortæller, at Gregory Illuminatoren i slutningen af det 3. århundrede blev hældt i et fangehul ved Khor Virap. Han havde pådraget sig kong Trdat d. 3.’s vrede ved at prædike kristendom. Gregory sad i 12 år i hullet, så blev han fisket op af kongen, der i mellemtiden var blevet ramt af galskab. Gregory viste sit sande kristne sindelag og sine mirakuløse evner ved at helbrede kongen. Trdat blev så benovet over denne bedrift, at han straks indførte kristendom i Armenien. Og sådan gik det til, at Armenien var et af de første lande i verden, der officielt gik over til kristendom.

     I dag skal vi også se resterne af den ældgamle Zvartnots katedral nær Yerevan. Der var tale om en stor rundkirke, som blev opført i det 7. århundrede. Tæt herpå findes den armenske moderkirke i Echmiadzin. Det er et stort religiøst kompleks med præsteseminarer, klostre, bibliotek og kirker. Legenden fortæller, at Gregory Illuminatoren grundlagde den første kirke på dette sted omkring år 301.

​Echmiadzin katedralen.

     I kirkens skatkammer kan vi se den berømte spydspids, som Jesus blev martret med (se under ”Dag 2”). Der er også et stykke af det sande kors. Og så er der endda et stykke tømmer fra Noahs ark. Noahs ark strandede som bekendt på Ararats bjerg nær Yerevan. Den dag i dag er der ekspeditioner (først og fremmest amerikanske), der leder efter arken på toppen af det over 5.000 meter høje bjerg…

     Om eftermiddagen besøger vi den den berømte cognac- eller brandyfabrik ”Ararat" i Yerevan. Ararat brandy eksporteres i dag til hele verden. Winston Churchill var begejstret for denne drik, og Stalin sendte hvert år 360 helflasker til den engelske statsmand. De sidste 4 – 5 dage måtte han så drikke noget andet.

     Efter aftensmad har vi nogle timer på hotellet, før vi over midnat kører til lufthavnen.

Dag 6. ​Vi flyver hjem og lander om formiddagen i Danmark.

Priser og praktisk:

Prisen for rejsen er kr. 9.800 pr. person i dobbeltværelse på et godt, nyt 4. stjernet hotel i Yerevan. Hotellet i Goris er helt klart levn fra sovjet tiden, men værelserne er ok og nyindrettede. Prisen inkluderer fly og alle afgifter, hoteller med morgenmad samt frokost og aftensmad (helpension) fra og med dag 2 og til og med dag 5. Alle entréer er ligeledes inkluderet. Dansk rejseledelse ved Klaus Aarsleff.

Enetillæg: Kr. 1.420.

Visum: Ikke nødvendigt

Påklædning: Klimaet vil være mildt til varmt - typisk 20 til 25 grader. Vi er dog i højlandet med fastlands-klima, så aften og nat kan være kølig. Afslappet påklædning er ok overalt, men man forventer, at folk er sømmeligt påklædt i kirkerne - altså ikke nøgne skuldre og hotpants. Tag tøj med som til en almindelig dansk sommer. Husk også regntøj - der kan sagtens falde en byge.

Nærmere oplysninger: Tlf. 3070 9075.

Download pdf fil med hele rejsens program

Download fil med hele programmet, almindelige rejsebetingelser og tilmeldingskupon. Tryk her.

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: dorada@post7.tele.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...