Malta. Mysteriernes ø

​Stenaldertemplet Hagar Qim - et af verdens ældste bygningsværker.

2021: 28. august - 4. september. Kr. 8.650,00.

Malta er et sandt overflødighedshorn af fortidsgåder, katakomber, templer, ridderborge og Middelhavsatmosfære. Øen er lidt mindre end Bornholm, men rummer flere se- og mærk-værdigheder pr. kvadratkilometer end nogen anden nation i verden (hvis man lige ser bort fra Vatikanstaten). Og så er klimaet balsamisk. Rejseleder: Klaus Aarsleff


Programmet dag-for-dag:

Lørdag d. 28. august: Fly fra Kastrup direkte til Malta. Flytid ca. 3 timer 15 min.

Søndag d. 29. august: Fri dag. Vi arrangerer en udflugt til stenalderhulerne Hal Saflieni Hypogeum, hvor tusinder af mennesker blev begravet for 3.000 til 5.000 år siden. Hulerne er hugget ud af kalkklippen for årtusinder siden og består af et netværk af gange og kamre med røde bemalinger, orakelrum og gravnicher. Den lille keramik-figur “Den sovende

​gudinde” blev fundet her. Et helt fantastisk sted. Obs! Der lukkes kun 10 ind pr. time og pr. rundvisning. Denne udflugt koster 300 kr. pr. person over 60. Unge og voksne under 60 koster ca. 100 kr. mere. Tilmelding i vældig god tid er påkrævet!


Parti fra Hal Saflieni stenalder gravhulerne.

Mandag d. 30. august: Dagen starter med et besøg ved de flotte stenaldertempler Hagar Qim (se foto af templets facade på foto herover) og Mnajdra, der ligger nær den meget flotte blå grotte, hvor Middelhavets vand har farve som tyrkis.

​Marsaxlokk - kirkepladsen ved den lille havn.

Fra Hagar Qim tager vi sydover til det maleriske fiskerleje Marsaxlokk, hvor der er mulighed for en bid frokost, før vi fortsætter til Ghar Dhalam hulen. For op mod 500.000 år siden var hulen et gennemløbssted for en flod, der førte knoglerester og døde dyr med sig. Ved hulen smalnede floden til og mange af dyreresterne blev aflejret. De er nu udgravet og omfatter besynderlige varianter af kendte, nulevende dyr. Der er f. eks. rester af dværgelefanter og dværgflodheste, som ikke var meget større end en lille pony. Men der er også fundet skeletter af mus på størrelse med en grævling og gigantiske vildgæs. Nærmere på nutiden var hulen desuden bopæl for tidlige mennesker på Malta.

​Ghar Dhalam grotten.

Dagens udflugtsprogram fortsætter i byen Tarxien, hvor vi ser et meget velbevaret stenalder-tempel. Templet er op mod 5.000 år gammelt og det er opbygget som en stor, stiliseret kvindekrop. Vejen ind i templet er som en tur tilbage til moderskødet – og formodentlig til en eller anden form for fornyelse eller genfødsel.
​     Denne kultur dyrkede et – tør man vist roligt sige – særdeles frodigt kvindeideal. Vældige kvindeskikkelser og kvindetorsoer dukker op flere steder ved templerne og i den gamle stenalderkunst. Samtidig gjorde kulturen brug af en symbolik, der er forbavsende identisk med tidlig symbolik i f. eks. Irland. Man kan måske endda forestille sig, at der har været en eller anden form for kontakt mellem de meget tidlige kulturer. Den legendariske rigsantikvar og brændevinsnyder P. V. Glob spekulerede en del over denne mulighed for en meget tidlig kontakt på tværs af Europa.

Til venstre: Et næsten 5.000 år gammelt stenalderalter fra et Malta tempel. Foto herover: Indgangen til den næsten 5.000 år gamle stenaldergravhøj Newgrange i Irland. I begge tilfælde skal man over en sten med spiralsymboler for at nå ind til det hellige og magiske sted: graven eller alterets hellige indelukke.

     Stenalderkulturen på Malta var meget aktiv med byggeri mange steder på øen og naboøen Gozo, men den var også særpærget og dybt fascinerende i sin kunst og symbolik. Af ukendte årsager forsvandt kulturen som dug for solen omkring år 2.000 f.v.t. Herefter lå Malta helt øde og ubefolket hen i flere århundreder. Ingen véd, hvad der skete med befolkningen – måske blev den ramt af en altudslettende epidemi.​


​Tirsdag d. 31. august:
Vi tager med lokale busser ind til fæstningsbyen Valletta, hvor Malteser-ridderne havde deres bastion indtil 1798. På det tidspunkt rykkede Napoleon ind og satte ridderne på porten. Da englænderne smed Napoleon ud i 1800 var kun få af øens indbyggere interesserede i at få ridderne tilbage og Malta blev engelsk koloni frem til 1964. Under 2. Verdenskrig var øen udsat for kraftige bombardementer, men englænderne og lokalbefolkningen holdt stand, hvilket førte til almindelig beundring blandt de allierede.

​     Malteserridderne kom til Malta i 1525 efter at tyrkerne havde fordrevet dem fra Rhodos. I 1565 lykkedes det ridderne at holde stand mod et storstilet tyrkisk angreb, og denne historiske sejr var med til at stoppe den tyrkiske og dermed den muhammedanske fremmarch i Europa.

​     Efter afvisningen af tyrkerne grundlagde ridderne Valletta i form af en vældig bastion med op til 60 meter høje forsvarsmure. Det var en uindtagelig borg og by, og i stormesterens palads opbevares den dag i dag verdens største arsenal af rustninger og våben fra det 16. århundrede – altsammen med henblik på en ny bevæbning, hvis tyrkerne skulle komme tilbage.

​     Under vores besøg i Valletta skal vi besøge Stormesterens Palads og Det arkæologiske Museum, som også er en afstikker værd. Og så bliver der god tid til at snuse rundt på egen hånd og fx besøge den fornemt udsmykkede katedral, hvor 400 riddere ligger begravet. I katedralen findes også et berømt maleri af italienske Caravaggio: ”Halshugningen af Johannes Døberen.” Det gamle rigmandspalæ – eller snarere palads - ”Casa Rocca Piccola” midt i byen er også en flot oplevelse (se: www.casaroccapiccola.com).

     Når man er gået grundigt træt i Valletta og har fået store fødder, tager man tilbage til Mellieha med lokale busser.

Foto herover: "Den sovende gudinde" - en lille keramikstatue fundet i Hal Saflieni gravhulerne.

Foto til højre: En af de smalle gader i middelalderbyen Mdina.​

Onsdag d. 1. september: Eftermiddagen: Udflugt til den gamle middelalderby Mdina, hvor vi tager til grevinde Fontanellas café for at få en sandwich og/eller en af caféens berømte kager. Lige ved siden af middelalderbyen med de trange og gamle gader har man fundet resterne af en større romersk villa med flotte mosaikgulve. Den skal vi også se.

​Flere steder på Malta findes et virvar af ældgamle og mystiske "kærrespor". I realiteten er der ingen, der véd, hvor gamle de er - eller hvordan eller hvorfor de blev lavet. På vores tur om torsdagen skal vi på jagt efter de gamle spor...

Torsdag d. 2. september: Udflugt/ekspedition til kendte og mindre kendte steder på Malta. Vi skal bl. a. se gamle romerske og fønikiske grave, de gamle grottehuse ved Bingemma Gap, katakomberne i Rabat og den enorme kuppelkirke i Mosta (Europas 3. største).

     Vi skal også på jagt efter områder med de mystiske ”kærrespor,” der findes flere steder på øen. Disse spor er parallelle, dybe render i øens kalkklipper. Man kalder dem for kærrespor, fordi de ligner kærrespor. Men sporenes dybde og undertiden kaotiske natur gør kærre-tanken meget lidt sandsynlig. Nærmere undersøgelser viser også, at sporene – eller hvad det nu er – tilsyneladende er væsentligt ældre end nogen kendt, menneskelig aktivitet på øen.

     Flere steder på Malta findes et virvar af disse ældgamle og mystiske “kærrespor”. I realiteten er der ingen, der véd, hvor gamle de er - eller hvordan eller hvorfor de blev lavet. På vores tur om torsdagen skal vi på jagt efter de gamle spor...

Fredag d. 3. september: Fri dag. Tag eventuelt på udflugt til naboøen Gozo.
​​

Lørdag d. 4. september: Hjemrejse. Vi kører fra hotellet ved 17-tiden og lander i Kastrup omkring midnat.

Porten til Malteserriddernes gamle by: Valletta.

Priser og praktisk - samt download af program med tilmeldingskupon

Pris: Kr. 8.650. pr. person i dobbeltværelse hvor to par deler et hus. Hvis et par ønsker at have et hus for sig selv, koster det kr. 500 ekstra pr. person.

Prisen inkluderer: Fly København – Malta og retur. Transfer til og fra Mellieha Holiday Centre. Udflugter mandag, onsdag og torsdag som beskrevet med alle entréer. Udflugt tirsdag med lokale busser til Valletta og entréer til Museum og Stormesterens Palads.

     Der er ingen pension inkluderet i prisen. Morgenmad vil de fleste alligevel vælge at spise i deres bungalow. Friskt brød, smør etc. kan købes i det lokale supermarked, der også har alt til dagens øvrige måltider. Der er i øvrigt restaurant på centret - og det vil ofte være sådan, at vi finder ud af noget sammen i gruppen.

Eneværelse: Tillæg kr. 500 pr. person (to singler deler en bungalow. Hver har eget soveværelse, men man deler køkken, badeværelse og stue med en anden enlig).

Vejret ​vil være varmt og tørt. Afslappet påklædning er OK overalt – dog værdsættes tækkelig påklædning i katedralen og i den store kirke i Mosta.

​Litteratur: Politikens ”Turen går til Malta.” Berlitz: “Malta.” David H. Trump: “Malta. An Archaeological Guide.” Faber & Faber Ltd., London 1972. Og så er der selvfølgelig Dan Turèlls ”Mord på Malta.”

​Strøm: 220 volt. 3-benet engelsk stik. Adapter kan lejes på feriecentret.

​Tidszone: Samme tid som i Danmark.

Penge: Euro. Dankort kan bruges på feriecentret.

Mellieha Holiday Centre er et 1. klasses feriecenter tegnet af danske arkitekter og bygget af Dansk Folke Ferie. Centret består af en række huse, der hver har to soveværelser, badeværelse, køkken, stue og solterrasse. I tilknytning til centret er der restaurant, pub, svømmepøl, tennisbane og en velforsynet butik.

Feriecentrets telefonnummer er: 00356 21 57 39 00.

Hjemmeside: www.melliehaholidaycentre.com.

Tilmelding: Efter tilmelding opkræves et depositum på kr. 1.650 pr person. Restbeløbet opkræves 8 uger før rejsen.

Forsikringer: Som EU borger er man dækket af Maltas sygehusvæsen på lokalt niveau. Ønsker man en Gouda Rejseforsikring ​(og derved opnå fuld dækning) koster det 92 kr. Frivillig afbestillingsforsikring koster 400 kr. pr. person og skal betales samtidig med indbetaling af depositum.

Nærmere oplysninger:​ Tlf. 3070 9075. Aarsleff Adventure, Trønningevej 14 C, 4520 Svinninge.

Download pdf fil med hele programmet og tilmeldingskupon. Tryk her

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: dorada@post7.tele.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...