Verdens ældste templer

​​

Rundrejse i Tyrkiet.
​Til verdens ældste templer og til det gamle Istanbul

​​

2022: 20. - 27. maj. Kr.

​​

bulg.-tyrk.764

​Punkterede linjer er flyruter. Faste linjer er landtransport.​

En rejse til Tyrkiet, hvor vi fra Istanbul fortsætter til Nemrud Dag og Göbekli Tepe - der er et helt kompleks af mod 12.000 år gamle templer. Göbekli Tepe er først blev opdaget for 25 år siden og det har vist sig at være ikke alene de ældste, men også nogle af jordklodens mest bemærkelsesværdige fortidstempler. Vi returnerer til Istanbul, der er et helt overflødighedshorn af historiske seværdigheder og spændende oplevelser.

​​

Dag 1. Fredag d. 20. maj. Vi flyver fra København til Istanbul, hvor vi installeres på et godt hotel for natten

nemrud 764

​Kongegraven ved Nemrud.

Dag 2. Fly til Adiyaman i det østlige Tyrkiet. Her bor vi på et godt centralt hotel, fx. Hotel Hilton Garden Inn. Efter frokost

er der udflugt til det store kult-område ved Nemrud Dag, der især er kendt for de store stenhoveder, der bevogter den 2.100 år gamle grav for kong Antiochus d. 1.

Dag 3. I dag kører vi til Göbekli Tepe, der har været under udgravning siden 1995. Komplekset består af tyve begravede runde stenhuse med fint tilhuggede søjler af hård limsten. Hver stenkreds måler fra 10 til 30 meter i diameter med mindre sten i periferien og højere sten i midten. Måske har kredsene engang været overdækket med et tag. Mange af søjlerne er dekorerede med dyrefigurer og symboler i fremhævet relief. Kulstof 14 målinger har vist, at Göbekli Tepe er op mod 12.000 år gammelt. Tempelkomplekset er således med en bred margin det absolut ældste i verden. Før Göbek-

li Tepe var de godt 5.500 år gamle templer på Malta de ældst kendte i verden. Den videre udforskning af Göbekli Tepe og reliefferne vil give os fantastisk ny viden om religion, kult og symbolsprog blandt jægere og samlere i et tidligt stenaldersamfund.

     Templerne var i brug i århundreder, men så besluttede man at dække det hele til med sten, milliarder af sten. Denne tildækning har taget flere år. Hvad var mon formålet? Og hvordan kan det gå til, at der er en underlig magnetisk hvirvel i kompleks D4 Der knytter sig utallige gåder til det ældgamle kompleks.

göbekli tepe tempel 764

​Et af templerne i Göbekli Tepe komplekset.

Dag 4. Vi flyver til Istanbul fra Adiyaman. Transfer til hotel Yasmak Sultan i det gamle Istanbul.

justinian 764

​Justinians cisterne.

Dag 5. I gå-afstand fra hotellet finder vi udover Topkapi og Justinians cisterne flere andre spændende seværdigheder, som vi besøger dag 5:

     Hagia Sophia, der blev bygget som byzantinsk katedral for 1500 år siden. 900 år senere blev kirken konverteret til moské, men i dag er den et museum. I den gamle katedral finder man rune graffitti lavet af en viking for over 1100 år siden. Kejseren af byzans havde på den tid en særlig livegarde, hvoraf en del var lejesoldater – væringer – som stammede fra Skandinavien.

     Hippodromen er en næsten 2000 år gammel heste væddeløbsbane fra det gamle romerrige. Der var plads til 100.000 tilskuere og i banens midterrabat rejste kejserne imponerende søjler og monumenter fra fjerne afkroge af romerriget. Der er en 3.500 år gammel obelisk fra Ægypten og en snoet bronzesøjle fra Delfi i Grækenland. Bronzesøjlen blev lavet af grækerne efter at de havde slået en persisk hær i slaget ved Platæa år 479 f.Kr. En tiendedel af plyndringsgodset fra den slagne hær blev brugt til gaver til Apollo templet i Delfi. Og man støbte den store, snoede slangesøjle af persernes bronzevåben.

    Den blå Moske. Bygget af Sultan Ahmet i det 17. århundrede. Den vældige moské med de seks minareter er Istanbuls mest prominente vartegn.Vi besøger Topkapi Paladset, der er en hel bydel i byen. Det var Osmanner sultanernes palads gennem 400 år. Her ser vi bl.a. haremmets huse og et skatkammer, der bugner af kostbarheder.

     Efter frokost: Under gadeplan i det gamle Istanbul ser vi kejser Justinians store cisterne fra det 6. århundrede. Cisternen kunne rumme 80.000 kubikmeter vand og var en af flere vandtanke, der sikrede drikkevand til byens borgere året rundt. Cisternen er et vældigt rum, hvor loftshvælvingerne bæres af 336 søjler. Flere af søjlerne er genbrug fra ældre romerske og græske templer.

hagia sophia 764 pix

​Hagia Sophia.

Dag 6. Vi besøger Topkapi Paladset, der er en hel bydel i byen. Det var Osmanner sultanernes palads gennem 400 år. Her ser vi bl.a. haremmets huse og et skatkammer, der bugner af kostbarheder.

     Efter frokost: Under gadeplan i det gamle Istanbul ser vi kejser Justinians store cisterne fra det 6. århundrede. Cisternen kunne rumme 80.000 kubikmeter vand og var en af flere vandtanke, der sikrede drikkevand til byens borgere året rundt. Cisternen er et vældigt rum, hvor loftshvælvingerne bæres af 336 søjler. Flere af søjlerne er genbrug fra ældre romerske og græske templer.

istanbul 2 illu. 764jpg

Til venstre: Den græske bronzesøjle fra Delfi. Indtil omkring år 1700 var der tre slangehoveder på toppen af søjlen. Men de blev stjålet - angiveligt af en fuld diplomat.​ Til højre:Et Medusa hoved fra et græsk tempel har fundet vej til cisternen under det gamle Istanbul. Hovedet er simpelthen blevet genanvendt som base for en søjle i cisternen.

Dag 7. Besøg i den store bazar og på krydderimarkedet. Afskedsmiddag om aftenen.

Dag 8. Fredag d. 8. oktober: Fly til Danmark.

Priser og praktisk

Rejsen koster kr. 14.750.

Ekstra dage i Istanbul med udflugter 5. - 8. oktober: Kr. 3.440.

Rejsens beløb inkluderer al fly- og landtransport, ophold på gode 3- og 4-stjernede hoteller med morgenmad. Desuden er aftensmad dag 2, frokost dag 4 og aftensmad dag 11 på forlængelsen inkluderet. Alle entréer og afgifter er inkluderet sammen med drikkepenge til buschauffører og lokalguider. Rejseleder: Klaus Aarsleff.

Tillæg for eneværelse: Kr. 3.350.

Pris for 3-dages forlængelse i Istanbul: Kr. 3.440.Enetillæg v. forlængelse: Kr. 1.480.

Påklædning: Det vil være varmt i Bulgarien og Tyrkiet på denne tid af året. Casual påklædning er ok overalt. Husk dog trøje/vindjakke til eventuelle kølige aftener i det anatolske højland.

Max. antal deltagere: 20.

Download pdf fil med hele rejseprogrammet

Incl. rejsebetingelser og tilmeldingskupon. Tryk her.​

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...