
Satellit foto af Japan med vores rejserute markeret.
20. - 29. november 2023. Kr. 29.675
Templernes land, hvor minimalisme, fordybelse, gode dyder
og skønhed dyrkes til perfektion
I 2019 kulminerede løvfaldsfarverne i Kyoto området i de to sidste uger af november. Vi satser på, at noget lignende vil gøre sig gældende i 2023.
Under stærk påvirkning af kinesisk kultur fremstod Japan som samlet nation nogenlunde samtidig med at vi havde vikingetid i Danmark. Kinesiske skrifttegn blev japanernes alfabet, og buddhismen blev via Korea indført fra Kina i det 6. Århundrede.
Buddhismen nød så stor anseelse og respekt at religionens center i byen Nara nær Kyoto blev en styrende kraft – også politisk - i hele datidens Japan. Omkring år 800 brød kejser Kammu med denne sammensmeltning af religiøs og politisk magt, og han flyttede til Kyoto med sit hof. Kyoto var herefter officiel hovedstad frem til år 1868.
Mens kejseren nød livet og forfaldt til blødsødenhed i Kyoto, voksede krigerkaster frem i Japan, og i 1185 installerede shogun (en militær ledertitel) Yoritomo sig i byen Kamakura, hvorfra han og hans krigere (først og fremmest de legendariske samuraier) i praksis herskede over Japan, mens kejseren i Kyoto blev reduceret til frontfigur.
I 1274 og 1281 lykkedes det shogunen og hans krigere at afværge to voldsomme angreb fra de mongolske krigere anført af Kublai Khan. Begge gang blev mongolernes flåde på mirakuløs vis hærget af voldsomme tyfoner, og buddhistpræsterne var ikke sene til at hævde, at de ved bøn havde fået pisket denne guddommelige vind op. Det japanske ord for ”guddommelig vind” er ”kamikaze”. I 1945 prøvede japanerne at fremmane kamikaze-magien igen. Resultatet levede dog ikke op til forhåbningerne, og mange unge kamikaze-piloter begik selvmord forgæves.
Omkring år 1500 begyndte kristne missionærer at dukke op i Japan, og i begyndelsen tolererede man disse fremmede. Buddhisme var stadig landets hovedreligion, men også shintoisme (oprindelig en magisk naturreligion) og konfucianisme (en kinesisk blanding af forfædredyrkelse og belæring om gode dyder) nød og nyder stadig stor respekt.
Shogunen blev dog efterhånden træt af missionærerne og de hvide handelsfolk, og i starten af 1600-tallet isolerede Japan sig i realiteten fra omverdenen. Der var nu dødsstraf for at forlade Japan og optage kontakt med andre lande. Samhandelen blev skåret ned til stort set ingenting. Denne strenge isolation blev opretholdt helt frem til år 1867.
Under denne isoltaionsperiode – Edo tiden – udviklede den japanske kunst sig på forbløffende vis. Haiku (poesi), bunraku(dukketeater) og kabukiteatret blomstrede. Keramik, tekstilkunst, lakarbejder, ikebana (blomster-arrangement), the-ceremonien, musik, bonsai og kampsport under mange former – alt sammen udvikledes og forfinedes i det japanske drivhus indtil landet endelig åbnede sig mod omverdenen i 1867.
Edo styret kom i begyndelsen af det 19. århundrede under større og større pres fra utilfredse indbyggere samt fra fremmede nationer, der ønskede åbenhed og samhandel. I 1854 tvang USA det lukkede land til at underskrive en kontrakt om sanhandel. Den sidste shogun abdicerede endelig i 1867 og overlod magten til kejser Meiji, som indtil da blot havde været kejser af navn. Kejseren flyttede fra Kyoto til Edo og ændrede byens navn til Tokyo, der betyder ”den østlige Kyoto”.
Det moderne Japan var endelig på vej. Men den dag i dag er det japanske sind stadig stærkt præget af Edo-tidens tankegods: krigerdisciplin, kunstnerisk vitalitet, minimalisme og spiritualitet. Et forunderligt land…

Rejsens program. Dag for dag
20. november. Fly fra København til Osaka. Ankomst 21. november.
21. november. Vi kører fra Osaka lufthavn kl. 10:30 til Koyosan der er et af de helligste områder i Japan. Hele Koyosan er et Unesco World Heritage Site med bjerget Koya som omdrejningspunkt. Vi spiser frokost undervejs og er kl. 13:30 fremme ved vores hotel: Det 1000 år gamle Ekoin Tempel, der både er et buddhist tempel og en traditionel japansk kro – en ryokan.
En ryokan er væsentlig dyrere end et almindeligt vesterlandsk hotel, men det er en oplevelse, vi absolut skal have med. Der er ikke privat toilet og badeværelse på værelserne. Den slags vil være uhørt i en traditionel ryokan, hvor man endda tidligere også sov i store fælles soverum. I dag kommer vi til private værelser. Toiletter og baderum ligger for sig nær værelserne. For få generationer siden badede mænd og kvinder sammen, men i dag er faciliteterne adskilt i afdelinger for mænd og kvinder. Før nakkehårene rejser sig over manglende privatliv på badefronten bør du/I lige kikke billeder igennem fra Ekoin Ryokan. Prøv at tjekke hotellet på nettet: Ekoin Temple Ryokan. Tryk på den øverste annonce fra Booking.com (Shukubo Koya-san Eko-in Temple). Så åbnes for tekst og billeder fra hotellet. Tryk på foto af goma ildoffer - og se de mange fotos i præsentationen.
Herefter vil du være klar over, at vi absolut må prøve et ophold her.
Samtlige værelser og haveanlæg er helt fantastiski indrettet i klassisk, japansk stil. Værelserne har tatami fletgulv, futonsenge og rumdelere i papir. Trods den minimalistiske stil er der dog både fladskærmstv, værdiboks, telefon, tøfler og badekåber på værelserne. Mens vi bor her, har vi mulighed for at deltage i buddhistisk morgenbøn, goma-ildritualet (et offerritual der har rødder i den oprindelige og gamle indiske buddhisme) og meditation.


Foto øverst: Indgangen til Ekoin Ryokan. Foto herover: Fra Okunoin kirkegård. Overalt er der såkaldte Jozi-statuer og
-dukker. En Jozi er en buddhist, der har opnået nirvana og som derfor ikke behøver at blive genfødt, men hun eller han vælger alligevel at blive genfødt for at få mulighed for at vejlede andre mennesker om den rette vej mod nirvana.
Når vi har tjekket ind på hotellet bruger vi resten af eftermiddagen på at besøge templer og anlæg nærved. 500 meter fra Ekoin Templet ligger Japans største og også mest maleriske kirkegård: Okunoin. Ad krogede gange går man gennem områder med gamle træer, mos-overgroede sten og statuer, gamle granitlamper og gudestatuer med offergaver. Kameraet kommer til at arbejde på overtid! Der arrangeres også natture til Okunoin – en særpræget oplevelse.
Kl. 16.30. Meditation i templet (man kan deltage – men det er friviligt).
Kl. 17:30: Der serveres vegetarisk aftensmad.
22. november. Badstuerne i templet åbner fra 06:00 til 09:00. For mange japanere er besøget i badstuen og nedsænkningen i et af de store kar en daglig nødvendighed. En god japaner kan sidde i lange tider i sit store fællesbad og skvulpe i varmt vand, der ofte kommer fra varme kilder.
06:30: Morgenmesse. Frivillig deltagelse.
07:00: Goma ild ritual. Frivillig detagelse.
06:30: Vegetarisk morgenmad.
09:00. Check ud. Vi tager på opdagelse og fotosafari i nogle af de mest interessante og fotogene templer og haver i Koyosan. Der er frokost undervejs.
13:00 Kører vi til Kyoto Tower Hotel i Kyoto. (Et 3-stjernet vesterlandsk hotel). Kl. 16:30 er vi fremme. Efter indskrivning går vi tur i Kyoto.
Om aftenen er der buffetmiddag på hotellet.
Fra Kyotos Gion-distrikt. Et hus i typisk Edo stil og en kvinde i traditionel kvindedragt.
23. november. Dagens program starter kl. 08:45 efter morgenmad. Vi kører til det berømte Ginkakuji tempel (sølvtemplet). Herfra går vi ad Filosofgangen til det zenbuddhistiske Nanzenji templet med en meget fin zen stenhave. Zenhaven består stort set kun af reven perlegrus og nogle få større sten. Haven er så spartansk, at mange gæster føler, at det grænser til galskab. Men netop det ekstremt enkle og minimalistiske er bærende i den zenbuddistiske tankegang. Jo mindre du hælder på sindet og opmærksomheden, jo bedre skabes der hul igennem til den guddommelige indsigt.

Ginkakuji templet.
Vi spiser frokost på en tofu restaurant og fortsætter herfra til Chionin templet, der bl.a. huser en klokke på 74 tons. Der skal 17 mand til svinge klokkekneblen. Fra Chionin går vi videre til Kyotos Gion-distrikt (også kendt som ”Geisha distriktet”). Her er der mange huse i traditionel stil. Der er også geishaer og kvinder i traditionelt tøj. Og så er der et hus, hvor vi kommer på sporet af den berømte the ceremoni.
Dagen slutter med et besøg på det farverige Nishiki marked, hvor man kan forsyne sig med alt mellem himmel og jord – bl.a. også køkkenknive i damaskus stål - før vi vender tilbage til hotellet.
Aftensmad på egen hånd.

Zen stenhaven i Ryoanji templet.
24. november. Vi kører til Ryoanji templet, hvor vi ser en af Japans og dermed også verdens mest berømte zen stenhaver. Templet har også en legendarisk zen have med vandanlæg.
Fra Ryoanji fortsætter vi til Kinkakuji templet, der er berømt som ”Det gyldne Tempel.” I templets have ser vi Den gyldne Pavillon, der tildels er dækket af bladguld.

Den gyldne Pavillon.

Kilde i zenhave.
Videre går turen til Adashino Nembutsu templet, hvor 8.000 Buddha-statuer skal symbolisere sjæle fra mennesker, der døde uden familie. Når man har fået sin statue sat op her, vil man trods alt blive husket i de levendes verden. Via Tenruyji templet (der regnes for et af de vigtigste i området) fortsætter vi til en buffet frokost i en restaurant nær Nijo Slottet.
Nijo slottet er en blanding af slot og fæstningsanlæg for herskeren – shogun’en – og det er bygget i 1600 tallet. Efter at have besøgt slottet, tager vi tilbage til hotellet, hvor vi er ca. 17:30.
Aftensmad på egen hånd.

Da atombomben faldt over Hiroshima d. 6. august 1945 blev store dele af byen udslettet. Men bygningen, der husede Hiroshimas industrimesse hus, stod næsten lodret under bombens eksplosion i 600 meters højde. Trykket fra eksplosionen var på 33 tons pr. kvadratmeter og bygnings kuppelkonstruktion og kraftige mure modstod det enorme tryk. Den fik lov til at stå som ruin til minde om den forfærdelige og knusende bombekraft, der ramte byen i krigens sidste dage. Efter en tilsvarende udbombning af byen Nagasaki overgav Japan sig og 2. verdenskrig var afsluttet.
25. november. Heldags udflugt til Hiroshima, der ligger små to timers kørsel med Shinkansen toget fra Kyoto.
I Hiroshima besøger vi selvfølgelig den berømte A-bombe kuppel og Fredsparken på samme sted. I Fredsparken får vi frokost, og der bliver også mulighed for at smage et stykke wienerbrød i Andersen Bageriet. Ejeren lærte sit bagværk i Danmark og rejste så til Hiroshima, hvor han etablerede en velbesøgt og indbringende kage- og brødgesjæft.
Fra Hiroshima går turen videre med bl.a. færge til øen Miyjima, der er hjemsted for en af Japans mest berømte Torii-porte. Torii-porten markerer indgangen til et vigtigt shinto tempel. Når man passerer porten, symboliserer det en vandring fra den verdslige verden til den spirituelle.
Kl. 21.20 er vi tilbage med shinkansen på Kyoto station.
Aftensmad er på egen hånd. Køb evt. noget fastfood til Shinkansen turen fra Hiroshima til Kyoto.

Det legendariske Shinkansen lyntog kører normalt omkring 300 km. i timen. Men det kan køre hurtigere. Det er blandt DSB folk voldsomt berygtet for en fantastisk præcision. I 2016 var den gennemsnitlige afvigelse fra afgang til tiden 24 sekunder!
26. november. Kl. 10:32 forlader vi Kyoto med Shinkansen toget til Tokyo, hvor vi ankommer kl. 13:01.
Frokost kan eventuelt købes på stationen i Kyoto.Kl. 13:30 er vi på vores hotel i Tokyo: Keikyu Shinagawa Hotel.
Denne eftermiddag besøger vi det berømte Akihabara shopping distrikt – berømt for sine myriader af elektronikbutikker, neonlys, store LCD lysreklamer og spillehaller.
Aftensmad er på egen hånd.

Sounzan svævebanen med det hellige Fuji bjerg i baggrunden. Hvis vejret er klart her den 29. november, vil vi komme til at opleve denne udsigt...
27. november. Vi kører kl. 08:04 med Shinkansen til Odawara (26 minutter) og herfra kører vi til Hakone og Honma Yosegi kunstmuseet. Fra museet fortsætter vi til en lille havn, hvorfra der er en kort sejltur på Hakone søen til Togendai. Videre går turen pr. svævebane til Sounzan og til Hakone Open Air museet. Vi passerer undervejs over et svovlboblende vulkansk område. Og i baggrunden vil vi (hvis skydækket tillader det) se Japans vartegn - det hellige Mt. Fuji - rejse sig. Bjerget er 3.776 meter højt.
Vi spiser frokost på museet og har nogle timer til at gå på opdagelse i den store park, der rummer over 1.000 statuer af bl. a. Picasso, Henry Moore, Taro Okamato og Yasuo Mizui.
Kl. 16:00 vender vi næsen mod Tokyo igen, og kl. Ca. 18:00 er vi tilbage på hotellet.
Aftensmad på egen hånd.

Shopping på marked i Tokyo.
28. november. Kl. 09:30 forlader vi hotellet og tager med metroen til Tsukiji fiskemarkedet. Her har vi også en sushi frokost, hvorefter vi går til Hamarikyu parken på 25 hektar
I løbet af eftermiddagen sejler vi til Asakusa, hvor vi skal besøge Asakusa Kannon-templet, der er et af de vigtigste templer i Tokyo. Legenden fortæller, at to brødre fandt en staue af barmhjertighedens gudinde Kannon i en flod nærved. De smed hende tilbage, men kort efter stod hun – dryppende af vand – i templet. De prøvede igen at smide hende i floden, men hun insisterede på at vende tilbage. Så det er et magtfuldt tempel!
Ved 17-tiden er vi tilbage på hotellet.
Aftensmad på egen hånd.
29. november. Vi kører til lufthavnen og ankommer til København sidst på dagen lokal tid.
Priser og praktisk
Pris: Kr. 29.675. Prisen inkluderer alle udflugter og entreer, al fly- og landtransport med skatter og afgifter. Gode og specielle hoteller (værelserne i Kyoto er dog ret små - men hotellets øvrige kvalitet og beliggenhed er ideel) med morgenmad og frokost alle dage. Aftensmad er inkluderet 21. og 22. november. De resterende dage er aftensmad ikke inkluderet. Men vi arrangerer selvfølgelig besøg på gode restauranter de dage, hvor måltidet ikke er med i prisen. Prisen inkluderer desuden drikkepenge til lokalguider og chauffører undervejs.
Tillæg for eneværelse: Kr. 6.200,00.
Rejseleder: Klaus Aarsleff.
Deltagerantal: Max. 20 - minimum 10.
Tilmelding: Ring på 30709075. Eller send en mail til: info@livsrejsen.dk. Eller download bestillingskupon herunder.
Download pdf med tilmeldingskupon og rejsebetingelser. Tryk her.
Download artikel: "Zen. Vejen til opmærksomt fravær." Tryk her.
Shinto torii porten ved Miyjima - som vi ser 25. november