Udsigt til tempelgaden i Teotihuacan med Månepyramiden - alt sammen set fra top af Solpyramiden
Dag 4: Mexico City ligger i en vældig dalsænkning 2240 meter over havets overflade. Med ca. 22 millioner indbyggere er byen i dag en at være verdens største, hvilket er ganske forbavsende, når man tager i betragtning, at der år 1915 kun boede 300.000 mennesker i det samme område. Den kolossale og helt eksplosive udvikling har selvfølgelig skabt mange problemer, men alligevel er Mexico City på mange måder en både renere og mere velfungerende storby end man ser i mange andre ulande.
Mexico City blev grundlagt af aztekerne omkring år 1350. De kaldte deres by Tenochtitlan. På det tidspunkt var aztekerne en lille nomadestamme, der kom nordfra til et ugæstfrit og meget sumpet område i Mexicos højland. Sagnet fortæller, at de på en øde ø i sumpen så en ørn, der sad på en kaktus med en slange i kløerne. Dette opfattede de som et varsel fra guderne om, at de skulle bosætte sig i sumpene.
I løbet af kort tid, på kun 100 år, forvandlede de det sumpede og søfyldte område til et gigantisk system af øer og kanaler, og da Mexico blev erobret af de spanske conquistadorer i begyndelsen af 1500‑tallet, var aztekernes hovedstad hjertet i et vældigt rige, der strakte sig over en stor del af Mellemamerika. Aztekerne nedkæmpede de omkringboende folkeslag med hård hånd og opkrævede skatter fra alle egne af det store imperium. Aztekerne opkrævede imidlertid ikke kun skatter; men tog også fanger, som de ofrede til deres guder. Aztekerne troede nemlig, at universet kun kunne holdes i gang, hvis der hele tiden var friskt blod på templernes offerstene.
Det kan næppe undre, at de spanske fribyttere fandt det overmåde let at få de andre indianergrupper til at gøre fælles sag mod aztekerne. Tenochtitlan blev da også erobret på forbavsende kort tid mellem år 1519 og 1521. Da Cortez og hans 400 soldater kom til byen den 8. november 1519 var Tenochtitlan en metropol med over en kvart million indbyggere. Ingen europæisk by havde på det tidspunkt et tilsvarende indbyggertal, så spanierne var dybt imponerede. I 1521 var aztekerne overvundet og byen næsten udslettet. I dag er der kun ganske lidt tilbage af den oprindelige byplan, men på vor bytur kommer vi tæt på det, der engang var Tenochtitlan. Ved siden af byens ældste katedral og regeringspaladset fandt man nemlig for få år siden fundamentet til det gamle hovedtempel i Tenochtitlan.
Fra vores hotel i bymidten kører vi til Det antropologiske museum, der ligger i Chapultepecparken. Museet blev åbnet i 1964 og er med rette blevet kaldt et af verdens smukkeste museer. Arkitekturen er ganske enestående, men også samlingerne og deres præsentation er en oplevelse i særklasse. En rundgang på museet giver et glimrende overblik over de forskellige kulturer, der har hersket i Mexicos provinser. Der er selvfølgelig også en stor afdeling med maya arkæologi.
Uden for museet står der en 7 meter høj statue af regn‑ og frugtbarhedsguden Tlaloc. Da statuen blev fundet og skulle fragtes til museet, måtte man bygge en speciel blokvogn, og mange luftledninger på ruten måtte løftes, mens vognen møjsommeligt bevægede sig frem med en fart af ca. 1 km. i timen. Tlaloc blev flyttet midt i tørketiden, men næppe havde man bugseret statuen op på blokvognen, før regnen begyndte at styrte ned. Hele transporten skete til akkompagnement af tordenskrald og styrtsøer af vand, der overskyllede byens gader. Næste dag oplevede man for første gang i flere menneskealdre snefald i Mexico City. Jovist, de gamle guder har stadig kraft. Det ser dog ud til, at Tlaloc siden er blevet tilfreds med sit nye opholdssted, og det vil efter al sandsynlighed være både varmt og tørt den dag, vi besøger ham.
Dag 5: Onsdag d. 8. februar. Rundrejsen ”Mayaernes verden” starter. (Denne dag svarer til dag 2 i programmet for rundrejsen).
Priser og praktisk
Rejsens pris er kr. 25.350 pr. person i dobbeltværelse. Beløbet indkluderer al transport, alle afgifter og entréer i henhold til programmet, ophold på 1. klasses hoteller hvor muligt. Morgenmad er inkluderet alle dage. OBS! Drikkepenge til lokalguider og chauffører er også inkluderet. Rejseleder: Klaus Aarsleff.
Tillæg for eneværelse: Kr. 4.675.
Før-forlængelse til Mexico City og Teotihuacan koster kr. 3.475 pr. person i delt dobbeltværelse.
Tillæg for eneværelse på før-forlængelsen: Kr. 990.
Frivillig afbestillingsforsikring: Koster 6% af rejsens pris. Hvis denne forsikring ønskes, skal den tegnes samtidig med tilmelding (tilmeldingskupon vedlagt).
Rejseforsikring: En standard Gouda rejseforsikring med fravalg af bagage (er normalt dækket af indboforsikringen) samt fravalg af feriekompensation (erstatter selve rejsens pris, hvis man af en eller anden grund må afbryde ferierejsen) koster 575 kr. Rejseforsikringen kan evt. købes i forbindelse med informationsmødet.
Afrejsemeddelelse/hotelliste: Nogle uger før afrejsen fremsendes hotelliste med oplysning om adresse og tlf./faxnummer. Samtidig sendes de nøjagtige flytider for afgang og ankomst.
Påklædning: I bjergene kan det blive ganske køligt om aftenen og natten. Husk derfor trøje/vindjakke. I øvrigt vil temperaturen ligge på mellem 20 og 35 grader - altså svingende fra varmt til meget varmt. Komfortabelt sommertøj er derfor sagen. Afslappet påklædning. Der bliver ikke brug for jakke, slips og lange aftenkjoler. Da flere af hotellerne har swimmingpool vil badetøj også være en god idé.
Vaccinationer: Havrix mod smitsom leverbetændelse anbefales. Risikoen for malaria er yderst begrænset. Vi rejser i tørketiden.
Strøm: Guatemala har 110 - 120 volt, 60 Hz. Stikkene er normalt flade “amerikanske” stik. Husk adapater. Netdelen til de fleste kameraer accepterer spændinger fra 100 til 250 volt (tjek før afrejse).
Valuta: Kontante US $ er nummer 1. Mest udbredte kreditkort er VISA, MasterCard og American Express. Adskillige steder vil der være mulighed for at hæve kontanter undervejs i hæveautomater.
Mobiltelefon og internet: Mobiltelefon kan bruges nærmest overalt - det er dog dyrt. De fleste hoteller har wi-fi.
Litteratur:
Klaus Aarsleff: Mayaernes verden. Undervisningsbog - udkom på Gyldendal i 2011.
Klaus Aarsleff: Det glemte folk 1. Vesten og østen for Aztlan. Casa Dorada 1996.
Klaus Aarsleff: Skattejagt. Gyldendal 2018. Flere kapitler om mayaernes og aztekernes forsvundne skatte samt om erobringen af aztekernes rige.
De fleste større boglader har sektioner med guidebøger, og også bøger, der fortæller om Guatemala.
For gæster, der ønsker at gå dybere i mayafolkets rødder og kultur, vil der være mange bøger at vælge mellem. De fleste biblioteker har bøger om mayaerne.
Informationsmøde: Der holdes informationsmøde om denne rundrejse i løbet af efteråret 2022 i Roskilde.
Alle tilmeldte vil få nærmere besked i god tid.
Download pdf fil med det fulde program incl. tilmeldingskupon
Du kan downloade hele rejsens program med alle oplysninger og tilmeldingskupon ved at trykke her.