ÆGYPTEN RUNDREJSE DE LUXE

Rundrejse som Agatha Christie ville ha' gjort det. Vi bor på de bedste klassiske hoteller og sejler 9 dage i eksklusiv dahabiya nilbåd med kun 8 kabiner. Max. 15. deltagere + rejseleder!

2023: 2. - 14. april. Kr. 37.650 

Rejseleder: Klaus Aarsleff

Dag-for-dag program i korte træk:

2. april: Afrejse fra København til Cairo. Transfer til det klassiske Oberoi Mena House hotel, der ligger umiddelbart ved den store Cheops pyramide.

3. april: Vi står tidligt op for at nå frem til Cheopspyramiden straks ved åbningstid (der bliver kun lukket 300 ind om dagen). Her vil Klaus Aarsleff fortælle om gåderne, der knytter sig til pyramiden, og om tidligere tiders udforskning af det enorme monument, der fylder lige så meget som Rådhuspladsen i København, og som med en højde på ca. 145 meter nemt ville kunne rumme Peterskirken i Rom – hvis pyramiden altså var hul. Det er den langtfra. Man har beregnet, at den er bygget op af ca. 2.5 millioner enorme, tilhuggede sten med en samlet vægt på 6 millioner tons.

     I Giza skal vi også se de to andre pyramider – Kefren og Mykerinos – og vi skal tæt på den store Sfinx, som ifølge officiel arkæologi er hugget ud af naturklippen under farao Kefrens regeringstid for 4.500 år siden. For en snes år siden vakte nogle geologer imidlertid stort postyr, da de hævdede, at dybe regnvandsfurer i Sfinx-udgravningen samt mineraludfældninger i klippen under den antyder, at den nok snarere er 10.000 år gammel. Måske endda endnu ældre.

Sfinxen

Fra Giza tager vi ca. 25 km. sydpå til dødebyen Saqqara, hvor den første og ældste pyramide ligger (Zosers trinpyramide fra ca. år 2.600 f. Kr.). Saqqara var gravby og helligsted for den gamle, ægyptiske hovedstad Memfis, der blev grundlagt for ca. 5.000 år siden.

4. april: Vi besøger det nyopførte Egyptiske Museum, der ligger nær Giza. Her opbevares i dag et væld af skatte og genstande fra landets store fortid - bl. a. Tutankhamons skatte. Efter besøget flyver vi fra Cairo til Luxor, hvor vi bliver  indlogeret på det dejlige, klassiske Sofitel Winter Palace. Og så har vi resten af dagen til at nyde parken, svømmepølen og/eller high tea i den statelige storstue.

Dahabiya - soldæk og to sengs kabine

5. april: Vi flytter vi over på vores dahabiya båd, hvor vi er indlogeret i de næste 9 dage.

Denne dag skal vi også besøge Karnak, der simpelthen er verdens største religiøse kompleks med store søjlehaller, templer, obelisker og statuer. I en periode på 1500 år var Karnak det religiøse centrum i Ægypten, så utallige herskere har i tidens løb lagt sig i selen for at sætte deres helt personlige præg på stedet.

​Det gådefulde Osirion tempel

6. april: Heldagsudflugt til det utroligt spændende Osirion tempel ved Abydos - et ældgammelt, forsænket tempel uden inskriptioner og med samme enkle og strenge arkitektur, som man finder i f.eks. Kefrens daltempel (der tydeligvis er bygget over et uhørt gammelt tempel opført af et ukendt folk). Osirion templet i Abydos var nok det vigtigste tempel for tilbedelse af guden Osiris i det gamle Ægypten.

     Denne dag ser vi også det meget velbevarede tempel i Dendera, hvor man bl. a. fandt den berømte Dendera zodiak.

​Det utroligt velbevarede tempel i Dendera

7. april: Vi starter dagen med at tage over til Kongernes Dal hvor vi skal se nogle af de mange farao-grave, som kongerne lod udhugge i bjergmassiverne i håb om at kunne hvile uforstyrret sammen med deres gravgods i dødsriget. Det kunne de ikke. Langt de fleste af gravene er forlængst blevet plyndret. Tutankhamons berømte grav fra år 1323 f. Kr. blev fundet i 1922 af den engelske arkæolog Howard Carter. Ved åbningen opdagede man imidlertid, at der havde været gravrøvere på færde i en fjern fortid – sandsynligvis kort efter den unges konges bisættelse. Røverne havde heldigvis opgivet deres forehavende, og intet var stjålet. Det er tænkeligt, at skurkene er blevet taget på fersk gerning af gravdalens præsteskab, og at det gik dem meget ilde bagefter.

     På væggene i de gamle gravkamre ser vi de utroligt velbevarede kalkmalerier, der skildrer guderne, dødsriget og den farefulde færd til gudernes rige. Der er lange citater fra Den ægyptiske Dødebog, der forklarer hvordan man bærer sig ad med at nå sikkert frem til Dødsriget. Teksterne er slet og ret anvisninger til den døde farao, så han ikke kommer til at dumme sig undervejs.

Hatshepsuts 3.400 år gamle dødetempel - et arkitektonisk mesterværk

Vestbredden er også hjemsted for dronning Hatshepsuts pompøse dødetempel som vi selvfølgelig også skal se.

Vi vil prøve at nå det hele – uden at slide os selv op til sokkeholderne. Der skal også være tid til en kølig drik (eller flere) og til at nyde det øde og fremmedartede ørkenlandskab, oaserne og Nilen.

     Senere på dagen - efter frokost og siesta - besøger vi templet i Luxor. Igen et imponerende kompleks, hvor især belysningen efter solnedgang er en flot oplevelse.

Templet i Luxor - ved aftentide

8. april: I sindigt tempo sejler vi sydover i vores dahabiya. Fra flugtstolene på soldækket kan vi se de bibelske landskab af palmer, ørken og landsbyliv i de små byer drive forbi.

Sidst på dagen når vi Esna - eller eventuelt Edfu, hvor vi lægger bi for natten.

9. april: Vi besøger det store og meget velbevarede Horus tempel i Edfu. En af de mest interessante detaljer er et langt relief, der viser Horus i kamp mod Seth (her vist i skikkelse af en flodhest). Der er tale om en slags allegorisk “tegneserie”, som viser kampen mellem det gode og det onde. Sandsynligvis er der tale om et mysteriespil eller optrin, som for 2000 år siden udspilledes i templet. Ifølge den ægyptiske mytologi slog Seth sin bror Osiris ihjel, hvorefter han parterede kroppen. Gudinden Isis samlede igen Osiris’ krop og a la Frankenstein fik hun vakt den døde gud til live - og det i en sådan grad, at de kunne få en søn sammen, nemlig guden Horus, der er udstyret med et falkehoved.

Efter besøget i Edfu sejler vi videre mod syd.

10. april: Vi ankrer op ved templet i Kom Ombo - viet til krokodilleguden Sobek og til Horus den Ældre, i skikkelse af guden Haroeris. Sidst på dagen er vi fremme i Aswan.

11. april: Denne dag venter der os igen et spændende udflugtsprogam:

I Aswan brydes Nilens forløb af gra-nitformationer, og før bygningen af den store Aswan-dæmning brusede floden gennem et stenet og farefyldt område med katarakter, som ikke kunne besejles. Granitten var også et vigtigt råstof for de gamle ægyptere. Alle de store gra-nitsten, obelisker og granitvægge som vi har set i Karnak og Luxor kom oprindelig fra Aswan. Her blev stenene hugget til og på store flåder blev de ført hundreder af kilometer mod nord. Den største af dem alle – den ufærdige obelisk – ligger stadig i sit stenbrud, hvor vi kan se den og undre os over ægypternes formåen. Obelisken måler 42 meter i længden (eller højden om man vil). Den er 4,5 meter bred ved basen og 2,5 meter bred ved toppen. I frilagt stand ville denne obe-lisk veje 1.168 tons! Der er ingen, der har nogen anelse om, hvordan ægypterne ville have båret sig ad med at løfte den ud af stenbruddet og transportere den ned til Nilen. Endsige hvordan man ville have båret sig ad med at lempe den over på en flåde, så den kunne blive fragtet mod nord. Så langt nåede man ganske vist heller ikke, for stenen ligger stadig i bruddet. Men man må fomode, at datidens ingeniører havde en idé om, hvordan man ville fragten stenen, før man gik i gang med at hakke den ud af den hårde granit.

     Udover den enorme obelisk i stenbruddet skal vi også se selve den store Aswan dæmning og det charmerende Philae-tempel, som blev flyttet til en kunstig ø i forbindelse med dæmnings-projektet.

12. april Først på dagen er der flyudflugt til Abu Simbel, der ligger 300 km. syd for Aswan. Abu Simbel er et vældigt klippetempel skabt af Ramses d. 2, der ikke stillede sit lys under en skæppe. Indgangen til templet er således flankeret af fire 20 meter høje statuer af Ramses himself.

     I sig selv er Abu Simbel et imponeende bygningsværk. Men nok så imponerende er det, at hele tempelkomplekset blev skåret i strimler under etableringen af den store Aswan dæmning. Dæmningen skabte nemlig en kolossal indsø, som oversvømmede adskillige gamle, ægyptiske monumenter. Takket være storstilet international bistand lykkedes det at skaffe penge og know how til at flytte to af de truede templer – Philae nær Aswan og Abu Simbel. Abu Simbel blev skåret op i blokke, der blev løftet op til et kunstigt bjerg, som man byggede til lejligheden 61 meter højere oppe i terrænet. Her blev det atter samlet, blok for blok, med en sådan præcision, at det kræver falkeøjne at opdage, at templet er samlet a la Lego. UNESCO stod for denne redningsaktion der varede flere år, og som blev afsluttet i 1966.

Først på eftermiddagen flyver vi retur til Aswan og vores dahabiya. En aften udflugt til byens souk er en fin oplevelse.

​Abu Simbel. Ramses d. 2's klippetempel

13. april: Vi flyver fra Luxor til Cairo og bor denne nat i det lille boutique hotel Le Riad de Charme i Old Cairo. Vores rejse slutter orientalsk, spraglet og fremmedartet.

14. april: Transfer til lufthavnen og fly til København.

Priser og praktisk ​

Rundrejsen koster kr. 37.650 pr. person i delt dobbeltværelse. Denne pris inkluderer alle flyrejser, alle afgifter, alle udflugter og entreer (også flyudflugt til Abu Simbel er inkluderet), hoteller i bedste kategori og 9 dage på dahabiya. Der er helpension på båden og morgenmad inkluderet de øvrige dage.

Tillæg for eneværelse på båden (begrænset mulighed): Kr. 9.575. 

Tillæg for eneværelse på hotellerne: Kr. 5.845.

Rejseforsikring: Bemærk: Ægypten er ikke længere dækket af Det gule Sygesikringskort. Det anbefales derfor at tegne en rejseforsikring. En Gouda standard rejseforsikring minus bagage (er normalt dækket af indbo-forsikringen) koster kr. 346,00.

Afbestillingsforsikring: 6 % af rejsens pris.

Klima og påklædning: Det vil være varmt på denne tur. I Luxor/Karnak og Aswan endda meget varmt - op til 30 grader. Pænt casual - sommertøj - vil være glimrende overalt. Der stilles ikke særlige krav til påklædning. Men badeshorts og forrevne t-shirts vil nok vække nogen opmærksomhed på det hoteller, vi har valgt til denne rejse. Husk også en vindjakke til kølige aftener - der kan blive koldt i ørkenlandet, når solen går ned.

Vaccinationer/helbred: Covid vaccinationsattest med to vaccinationer og booster vaccination er nødvendigt.

Der er ingen nødvendige vaccinationer. Stivkrampe bør dog være i orden, ligesom vaccination mod smitsom leverbetændelse (Havrix-vaccination). Husk evt. nødvendig medicin.

Lommepenge: Dollars eller Euro. Kreditkort kan også bruges de fleste steder.

Download pdf fil program med alle oplysninger

Tryk her og download programmet.

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Rejserne i dette program er i høj grad baseret på betaling i dollars til agenter i udlandet. Større kursstigninger i rejsernes salgsperiode kan medføre kurstillæg. Det kan også forekomme, at flyselskaberne opkræver brændstoftillæg. Læs i øvrigt "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...