Verdens ældste templer

​​

Rundrejse i Bulgarien og Tyrkiet

med mulighed for forlængelse til Istanbul

​​

2022: 16. - 24. maj. Bulgarien (Sofia, Plovdiv og Perperikon) Istanbul,

Nemrud Dag og Göbekli Tepe. Kr. 14.750.

Forlængelse Istanbul med program 24. - 27. maj: Kr. 3.440.

bulg.-tyrk.764

Punkterede linjer er flyruter. Faste linjer er landtransport.​

En rejse til Bulgarien hvor vi oplever hovedstaden Sofia og den gamle, romerske by Plovdiv. Herfra kører vi til den mystiske klippegrav Tatul og videre til den ældgamle Perperikon helligdom, som synes at være et af oldtidens vigtige orakelsteder. Muligvis var det netop her, at den unge Alexander den Store med begejstring lyttede til en spådom om, at han skulle ”erobre hele verdenen.” 

     Fra Bulgarien er der mulighed for at fortsætte til Istanbul og til den antikke kongegrav i Nemrud Dag samt til Göbekli Tepe - der er et helt kompleks af mod 12.000 år gamle templer. Göbekli Tepe, verdens ældste templer, er først blevet udgravet og udforsket for alvor inden for de seneste 20 år. 2019 var officielt Göbekli Tepe år i Tyrkiet.

Endelig kan rejsen forlænges med tre dage i det gamle Istanbul, der er et helt overflødighedshorn af historiske seværdigheder og spændende oplevelser. 

thrakisk guld 764

En enestående guldskat fra den thrakiske periode. Bjergene i det sydlige Bulgarien (Rhodoperne) har rige mineralforekomster - bl.a. guld. Og thrakere, romere og mere nutidige folkeslag har forstået at udnytte disse rigdomme. På Det Naturhistoriske Museum i Sofia fremvises fornemme fund fra det gamle Bulgarien.

Rejsens program dag-for-dag

Dag 1. Mandag d. 16. maj: Aftenfly direkte København – Sofia. Transfer til godt, centralt hotel - fx det 4-stjernede ”Park Hotel Roslyn.”

Dag 2. Bytur i Sofia. Vi skal bl.a. se den store ortodokse Alexander Nevsky katedral og vi skal besøge Sofia basilikaen fra det 4. århundrede. Efter sigende havde kejser Konstantin oprindelig planer om at gøre Sofia til hovedstad i sit østromerske rige, i stedet valgte han dog en placering ved Bosperus strædet. Det blev til byen Konstantinopel - senere Istanbul. Og her byggedes en endnu større kirke for den byzantinske tro: Haga Sophia. Gæster på rejsens forlængelse til Istanbul besøger senere Haga Sophia.

sofia basilika 764

​Sofia kirken i Sofia.

     Efter frokost kører vi til det Det Naturhistoriske Museum, hvor vi skal se nogle helt utroligt flotte skattefund fra den thrakiske kultur (en gruppe højt udviklede samfund i antikkens verden - samtidige med grækere og romere og bosiddende i østlige områder af det nuværende Grækenland, Bulgarien og Rumænien). Fra museet fortsætter vi til Plovdiv (ca. 2 timers kørsel).

teater plovdiv 764

​Det romerske teater i Plovdiv. Det bruges ofte til koncerter.

Dag 3. Plovdiv er en af Europas ældste byer. Da Filip d. 2. af Makedonien (Alexander den Stores far) erobrede byen i år 342 f.Kr. var den allerede en veletableret storby. Filip gav den naturligvis navnet ”Filippopolis.” Senere omdøbte romerne byen til ”Thrimontium.” Romerne byggede også et stort teater i Plovdiv; det er meget velbevaret og det skal vi se. Under byens gågade har man udgravet en del af det gamle romerske stadium. Det skal vi også besøge, ligesom vi går en tur i den gamle og pittoreske bydel.

     Efter frokost kører vi til Rocca resort, der ligger syd for Perperikonkomplekset nær byen Kardzhali. Køretid: Ca. 2 timer.

tatul 764

Klippegraven i Tatul er den lille udhugne hvælving øverst på bjergtoppen. Under hvælvingen er der hugget en sarkofag ned i fjeldet. Hele bjergtoppen er fyldt med udhugninger, trin og små plateauer.

Dag 4. Efter morgenmad kører vi til Tatul bjerget (ca. 45 minutter fra hotellet), hvor arkæologer inden for de seneste år har udgravet en besynderlig thrakisk grav og helligdom. Stedet blev opdaget omkring år 2.000. Øverst på bjergtoppen er der en åben klippegrav og herunder findes forskellige anlæg - bl.a. en mur af store, perfekt tilhuggede sten.

Akæologen Nikolay Ovcharov mener, at stedet har været et gravkompleks for en vigtig thrakisk konge - muligvis en legendarisk konge ved navn Orfeus. I den græske mytologi omtales Orfeus som sangens og digtningens muse. Han havde også vigtige spådomsevner. Og ifølge grækerne var han ganske rigtigt en thrakisk konge. Han var gift med Eurydike, og da hun døde af et slangebid, sang Orfeus om sin sorg så rørende og smukt, at Hades - underverdenens gud - blev stærkt og uhørt bevæget. Hades lod derfor Orfeus drage ned til de dødes rige, så han kunne hente Eurydike tilbage til livet.

     Omkring graven er der fundet 30 altre af ler og askillige genstande, som kan dateres til ca. år 2.000 f.Kr. Men også mange andre yngre genstande. Den store mur dateres til ca. år 0. Alt dette viser, at Tatul har været en vigtig og central kultplads gennem årtusinder.

     Fra Tatul fortsætter vi til Perperikon komplekset. Det er i virkeligheden et helt bjerg, der er fyldt med udskæringer, nicher, trapper, mure og grave fra thrakerne. En del af de mange strukturer er også ældre end den thrakiske kultur. De ældste mure og grave er op mod 7.000 år gamle. Andre dele af komplekset er langt yngre og stammer fra romersk og byzantinsk tid.

perperikon 764

Dette tilhuggede klippeområde er rester af et fortidspalads i Perperikon. Huller i klipperne var til trækonstruktioner.

perperikon byz. kirke 764

Der er fundet rester af flere byzantinske kirker på Perperikon bjerget.

    Perperikon blev forladt og glemt under den lange osmanniske periode i Bulgarien (fra ca. år 1400 til slutningen af 1800-tallet). Først i slutningen af det 20. århundrede blev Perperikon genopdaget og siden da har området været under udgravning og udforskning.

     I dag er der enighed om, at Perperikon har været en vigtig og central helligdom i det gamle Balkan. Nogle mener endda, at Perperikon er identisk med en helligdom, som omtales af den græske historiker Herodot. Omkring år 400 f.Kr. skrev Herodot, at der et sted i de hellige Rhodopes bjerge fandtes en vigtig dionysisk helligdom, hvor en præstinde fremsagde varsler på samme måde som Pythia i det berømte Delfi tempel. Dionysos var gud for vin og ekstase. Ifølge den romerske kronikør Suetonius besøgte Alexander den Store oraklet i Rhodopes, hvor han ofrede til dionysos og fik at vide, at ”han ville blive konge over hele verdenen.” Det var en spådom, han derefter arbejdede ihærdigt på at få opfyldt.

Suetonius fortæller også, at præstinden ”så” sine syner i dampskyerne fra rødvin, der blev kastet på alterpladens brændende bål. Muligvis blev hendes syner forstærket af et rigeligt indtag af kraftig lokal vin - helt i dionysisk ånd.

     Perperikon er en stor, gådefuld og imponerende helligdom, hvor endnu meget venter på at blive afdækket og udforsket. Det er meget sandsynligt, at Perperiokon engang vil blive kendt som et af de vigtigste fortidsminder i Balkan, ja endda som en af de vigtigste helligdomme i hele den antikke verden.

     Der er frokost ved 14-tiden, hvorefter vi kører til vort hotel i byen Svilengrad, der ligger umiddelbart før grænsen til Tyrkiet (køretid fra frokost til Svilengrad: små 2 timer).

​ ​

Dag 5. Vi krydser grænsen og kører til Istanbul, hvor vi bor på det glimrende hotel Yasmak Sultan, der ligger i det gamle Istanbul nær Topkapi paladset. Køretid denne dag: ca. 5 timer.

Dag 6. Fly til Adiyaman i det østlige Tyrkiet. Her bor vi på et godt centralt hotel, fx. Hotel Hilton Garden Inn.

nemrud 764

​Kongegraven ved Nemrud.

Dag 7. Udflugt til det store kult-område ved Nemrud Dag, der især er kendt for de store stenhoveder, der bevogter den 2.100 år gamle grav for kong Antiochus d. 1. 

     Fra Nemrud Dag fortsætter vi til Göbekli Tepe, der har været under udgravning siden 1995. Komplekset består af tyve begravede runde stenhuse med fint tilhuggede søjler af hård limsten. Hver stenkreds måler fra 10 til 30 meter i diameter med mindre sten i periferien og højere sten i midten. Måske har kredsene engang været overdækket med et tag. Mange af søjlerne er dekorerede med dyrefigurer og symboler i fremhævet relief. Kulstof 14 målinger har vist, at Göbekli Tepe er op mod 12.000 år gammelt. Tempelkomplekset er således med en bred margin det absolut ældste i verden. Før Göbek-

li Tepe var de godt 5.500 år gamle templer på Malta de ældst kendte i verden. Den videre udforskning af Göbekli Tepe og reliefferne vil give os fantastisk ny viden om religion, kult og symbolsprog blandt jægere og samlere i et tidligt stenaldersamfund.

     Templerne var i brug i århundreder, men så besluttede man at dække det hele til med sten, milliarder af sten. Denne tildækning har taget flere år. Hvad var mon formålet? Og hvordan kan det gå til, at der er en underlig magnetisk hvirvel i kompleks D4 Der knytter sig utallige gåder til det ældgamle kompleks.

göbekli tepe tempel 764

​Et af templerne i Göbekli Tepe komplekset.

Dag 8. Vi flyver til Istanbul fra Adiyaman. Transfer til hotel - enten Yasmak Sultan i det gamle Istanbul eller - for gæster uden forlængelse - til et godt hotel nær lufthavnen.

Dag 9. Tirsdag d. 24. maj: Fly til København.

_________________________________________________________________________________________________

justinian 764

​Justinians cisterne.

Forlængelse i Istanbul

Dag 9. Vi besøger Topkapi Paladset, der er en hel bydel i byen. Det var Osmanner sultanernes palads gennem 400 år. Her ser vi bl.a. haremmets huse og et skatkammer, der bugner af kostbarheder.

     Efter frokost: Under gadeplan i det gamle Istanbul ser vi kejser Justinians store cisterne fra det 6. århundrede. Cisternen kunne rumme 80.000 kubikmeter vand og var en af flere vandtanke, der sikrede drikkevand til byens borgere året rundt. Cisternen er et vældigt rum, hvor loftshvælvingerne bæres af 336 søjler. Flere af søjlerne er genbrug fra ældre romerske og græske templer.

hagia sophia 764 pix

​Hagia Sophia.

Dag 10. I gå-afstand fra hotellet finder vi udover Topkapi og Justinians cisterne flere andre spændende seværdigheder, som vi besøger dag 10:

     Hagia Sophia, der blev bygget som byzantinsk katedral for 1500 år siden. 900 år senere blev kirken konverteret til moské, men i dag er den et museum. I den gamle katedral finder man rune graffitti lavet af en viking for over 1100 år siden. Kejseren af byzans havde på den tid en særlig livegarde, hvoraf en del var lejesoldater – væringer – som stammede fra Skandinavien.

     Hippodromen er en næsten 2000 år gammel heste væddeløbsbane fra det gamle romerrige. Der var plads til 100.000 tilskuere og i banens midterrabat rejste kejserne imponerende søjler og monumenter fra fjerne afkroge af romerriget. Der er en 3.500 år gammel obelisk fra Ægypten og en snoet bronzesøjle fra Delfi i Grækenland. Bronzesøjlen blev lavet af grækerne efter at de havde slået en persisk hær i slaget ved Platæa år 479 f.Kr. En tiendedel af plyndringsgodset fra den slagne hær blev brugt til gaver til Apollo templet i Delfi. Og man støbte den store, snoede slangesøjle af persernes bronzevåben.

     Den blå Moske. Bygget af Sultan Ahmet i det 17. århundrede. Den vældige moské med de seks minareter er Istanbuls mest prominente vartegn.

istanbul 2 illu. 764jpg

Til venstre: Den græske bronzesøjle fra Delfi. Indtil omkring år 1700 var der tre slangehoveder på toppen af søjlen. Men de blev stjålet - angiveligt af en fuld diplomat.​ Til højre: Et Medusa hoved fra et græsk tempel har fundet vej til cisternen under det gamle Istanbul. Hovedet er simpelthen blevet genanvendt som base for en søjle i cisternen.

Dag 11. Besøg i den store bazar og på krydderimarkedet. Afskedsmiddag om aftenen.

Dag 12. Fredag d. 27. maj: Fly til Danmark.

Priser og praktisk

Rejsen koster kr. 14.750.

Ekstra dage i Istanbul med udflugter 24. - 27. maj: Kr. 3.440.

Rejsens beløb inkluderer al fly- og landtransport, ophold på gode 3- og 4-stjernede hoteller med morgenmad. Desuden er aftensmad dag 2, frokost dag 4 og aftensmad dag 11 på forlængelsen inkluderet. Alle entréer og afgifter er inkluderet sammen med drikkepenge til buschauffører og lokalguider. Rejseleder: Klaus Aarsleff.

Tillæg for eneværelse: Kr. 3.350.

Pris for 3-dages forlængelse i Istanbul: Kr. 3.440. Enetillæg v. forlængelse: Kr. 1.480.

Påklædning: Det vil være varmt i Bulgarien og Tyrkiet på denne tid af året. Casual påklædning er ok overalt. Husk dog trøje/vindjakke til eventuelle kølige aftener i det anatolske højland.

Max. antal deltagere: 20.

Download pdf fil med hele rejseprogrammet. Tryk her.

Download pdf fil med artikel om Göbekli Tepe. Tryk her.​

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...