USA Sydvest


Indianernes univers

​New Mexico, Colorado og Arizona

2020: 13. - 26. september. Kr. 19.850. 7 pladser tilbage!

Fra den gamle diligence-udpost Santa Fe til minebyen Durango. Fra anasazi-folkets fabelagtige klippehuse til de røde bjerge i Sedona. Fra Grand Canyon til den legendariske western by Tombstone. Dette er en rundrejse til nogle af de mest spændende og naturskønne områder i det Vilde vesten.


Det er også en rejse til guldgraverbyer og gennem hopi- og navajo-indianernes land. En rejse, hvor vi lærer om den gamle tro, om de hellige kivaer og medicinhjul og om "De syv byer af guld", som de spanske conquistadorer ledte efter. I slutningen af det 19. århundrede blev byerne opdaget i Mesa Verde bjergene i Colorado. Det er fantastiske fæstningsbyer - bygget ind i lodrette fjeldvægge af en kultur, der forsvandt på mystik vis for 700 år siden.

Rejseleder: Klaus Aarsleff


OBS! Turen køres i to eller tre mini-vans med plads til fem passagerer og en chauffør i hver vogn. Klaus Aarsleff er chauffør i forreste vogn, mens en eller to deltagere er chauffør i vogn 2 og eventuel vogn 3. Hjælpechauffører får en rabat på 3.000 kr. på rejsens pris.

Postkasser i den gamle mineby Madrid.

Rundrejsens program dag-for-dag


Dag 1. København - Albuquerque

Fly fra Kastrup til Albuquerque (flyskift i Europa og USA undervejs). Ankomst først på aftenen lokal tid. Om natten bor vi på hotel i Albuquerque.

Dag 2. Albuquerque - Santa Fe

Vi kører ad en naturskøn vej de ca. 100 km. til Santa Fe. Undervejs gør vi bl. a. holdt i den gamle, maleriske mineby Madrid. Om eftermiddagen jagter vi helleristninger syd for Santa Fe – og vi tager ind til den gamle Plaza i byen. Indtil midten af det 19. århundrede var Santa Fe den sidste diligence-by før Det vilde Vesten. Byen er stærkt præget af sin spansk/mexicanske fortid og en meget spændende pueblo-/adobe-arkitektur. I dag er den også kendt for sin store kunstnerkoloni og mange gallerier. På torvet handler indianere med smykker - typiske sølvsmykker indlagt med turkiser.

Helleristninger ved Santa Fe - bl. a. tre gengivelser af den gamle fløjtespillende guddom Kokopelli.

Dag 3. Santa Fe - Taos

Vi kører fra Santa Fe langs den legendariske Rio Grande flod til Taos, hvor vi gør holdt for natten. Vi ser den første, fantastiske canyon...


Taos pueblohus.

Dag 4. Taos - Durango

Vi starter dagen med at besøge den store indianerpueblo Taos. Taos puebloen er et helt boligkompleks af adobe-huse. Her har der boet mennesker i over 1000 år. Herfra videre gennem steppeland og over smukke efterårsklædte bjerge til anasazi-ruinbyen i Aztec og til guldgraverbyen Durango i Colorado.

I I slutningen af 1800 tallet anlagde man på rekordtid et togspor fra Durango til sølvminerne i Silverton. I dag er damptoget en kolossal turistattraktion og der er indspillet adskillige film med banen som vigtig aktør.

Dag 5. Durango

Fri dag i Durango. Kan evt. benyttes til at køre i veterantog op til den gamle mineby Silverton - en fantastisk tur gennem vildmark og bjerge. Om aftenen besøger vi den 100-årige Diamond Belle Saloon, hvor pianisten bearbejder det opretstående klaver, mens piger i vovet antræk fra ca. år 1900 serverer alt godt til ganen. Det eneste, der mangler for at skabe den hele rette stemning, er en gun fight og et rask slagsmål.


​"Cliff Palace" - en 800 år gammel anasazi bebyggelse i Mesa Verde.

Dag 6. Durango - Cortez

Vi kører fra Durango til Mesa Verde nationalparken, hvor der er flere op mod 1000 år gamle ruiner fra den store anasazi-kultur. Byerne ligger som fæstninger i grotter på lodrette klippevægge. Måske var det disse imponerende ruinbyer, der dannede baggrund for den spanske legende om Cibola - "De syv byer af guld". I århundreder søgte skattejægerne efter Cibola i Mexico og det sydvestlige USA. Men de fandt aldrig byerne. Ruinerne blev først opdaget af nogle cowboys i slutningen af det 19. århundrede.

Dag 7. Cortez - Mesa 2

Turen fortsætter nu ind i staten Arizona. Vi kommer til golde ørkenlandskaber og når ved middagstid den store bjergkløft Canyon de Chelly. Den store canyon er mindst et ligeså imponerende naturfænomen som Grand Canyon. Sidst på dagen når vi til hopiernes byer på bjerget Mesa 2 - dybt inde i navajo-indianernes reservat. Hopi-indianerne lever i høj grad afsondret fra den hvide mands verden. De dyrker deres gamle guder og bruger fortidens hellige huse – kivaerne. Flere af de lukkede byer har ikke engang vand eller el.


Grand Canyon.

Dag 8. Mesa 2 - Sedona

Vi kører vi til Grand Canyons sydside og vi gør holdt nogle gange, så vi får et godt kik ud over den vældige kløft. Sidst på dagen er vi fremme i Sedona, der ligger omgivet af helt utroligt røde og orange bjerge. Utallige film er i tidens løb optaget her.

​"Cathedral Rock" - et af de fantastiske sandstensbjerge ved Sedona.

medicinhjul 760

Medicinhjul i bjergene ved Sedona.

Dag 9. Sedona

Om morgenen tager vi ud til et "medicinhjul" - en hellig stenkreds - nær Sedona by. Og vi taler nærmere om indianernes univers og deres religion. Sidst på eftermiddagen tager vi atter på udflugt for at besøge nogle af de magiske steder ved Sedona - steder, hvor naturen er mageløst smuk, og hvor nogle endog mener, at særlige, magiske kræfter holder til.

Dag 10. Sedona

Vi besøger et stemningsfuldt kapel (Chapel of the Holy Dove) i bjergene nær byen. Denne kirkebygning regnes for en af de smukkeste i verden. Om eftermiddagen: Ny udflugt i bjergene.


​Det kolossale meteorkater ved Flagstaff (bemærk de to turister på stien til venstre).

Dag 11. Sedona - Window Rock

Vi starter dagen med at køre fra Sedona til et vældigt meteorkrater, der ligger ca. 60 km. øst for Flagstaff. Krateret blev skabt for 49.000 år siden, da et gigantisk meteor ramte ørkenen i Arizona. Ved nedslaget blev der dannet et hul med en diameter på næsten 1,5 km. og en dybde på 175 meter. 300 millioner tons sten og klipper blev sprængt bort ved nedslaget.

Kraterområdet blev brugt som træningsområde for Apollo astronauterne, og der findes et museum på stedet, som fortæller om stedets geologi og om amerikansk rumfart.

     Fra krateret kører vi ind i nationalparken “Petrified Forest.” I dette område af Arizona findes der masser af forstenet træ, og vi kommer til at se hele træstammer, der i bogstaveligste forstand er hårde som flint. De forstenede træer er i virkeligheden krystal-aftryk af træer, som voksede på stedet for mange millioner år siden.

     Fra “Petrified Forest” fortsætter vi til navajo-indianernes hovedstad Window Rock, der er opkaldt efter en stor klippe med en vældig, naturskabt åbning. Stedet er helligt for indianerne, hvilket måske skyldes den runde åbnings lighed med det hul, hvorfra de første mennesker ifølge indianernes mytologi kom ind i denne verden.


​Store stykker forstenet træ.

Dag 12. Window Rock - Albuquerque

Fra Window Rock kører vi til Gallup, der er en vigtig handelsby for indianere i New Mexico og Arizona. Her kan man bl. a. købe smykker og indianerkunst til fornuftige penge. Man kan også få en ny sadel til hesten eller få taget mål til en cowboyhat.

     Ruten mod Albuquerque fortsætter gennem zuni-indianernes reservat. Zuni-folket er især kendt for deres amulet- og fetichkunst. Disse små trolddomsfigurer har den dag i dag en stor betydning for indianerne, der tror fuldt og fast på deres magi.

     Sidst på dagen er vi fremme i Albuquerque, hvor vi bor på et hotel nær lufthavnen.

Dag 13. Albuquerque - Europa

Vi flyver fra Albuquerque til Kastrup med flyskift undervejs i USA og Europa.

Dag 14. Ankomst Kastrup

Pris:

Rejsens pris: Kr. 19.850 pr. person i dobbeltværelse. Denne pris inkluderer al fly- og landtransport, alle afgifter, alle entréer, gode hoteller (turistklasse) med morgenmad. Frokost og aftensmad er ikke inkluderet, men Klaus Aarsleff assi-sterer ved alle måltider - som regel vælger rejsedeltagerne at spise sammen.

Tillæg for eneværelse: Kr. 5.175.

Rejseforsikring: En Gouda standard rejseforsikring koster for perioden kr. 495,00.

Frivillig afbestillingsforsikring:

(Skal betales samtidig med indbetaling af depositum for rejsen): Koster 6% af rejsens pris.

Praktiske oplysninger:

Vi kommer til at rejse i et varmt og tørt klima. Temperaturen vil for det meste svare til en god dansk sommerdag. Om aftenen og natten kan det dog blive køligt i New Mexico og Colorado (vi rejser i højland omkring 2.000 meter over havet). Husk derfor en vindjakke og/eller trøje. Under hele rejsen er der i øvrigt ingen særlige krav til påklædning - afslappet fritidstøj accepteres overalt. Nogle af hotellerne har swimmingpool, så husk evt. også badetøj. Pak venligst i mindre og gerne bløde kufferter, idet vi har forholdsvis begrænset baggageplads i vore vans.

     Ingen vaccinationer er påkrævet.

     Kun morgenmad er inkluderet i rejsens pris. Frokost spises som regel undervejs i dagens program, hvor Klaus Aarsleff finder et fornuftigt spisested. Hver aften foreslår Klaus Aarsleff også en restaurant, hvor vi kan spise aftensmad sammen. Hvis nogle eventuelt har lyst til at spise på egen hånd, er de naturligvis også altid velkomne hertil. Regn med ca. 250 kr. pr. dag til frokost og aftensmad.

     Medbring kontante dollars til lomme- og spisepenge. De fleste restauranter og butikker tager kreditkort - helst Master/VISA (Eurocard) eller American Express. Diners kort er ikke særlig udbredt i USA. Det er som regel hurtigst og lettest at betale med kontanter. Man kan også hæve kontanter i hæveautomater - ganske som herhjemme.

     Husk pas. Visum er ikke nødvendigt. Men en ESTA godkendelse er obligatorisk (fås på nettet - alle gæster vil få nærmere oplysning om dette).

     Bemærk: Det amerikanske el-net er baseret på 110 volt og man bruger stik med to små, flade poler. Husk derfor en adapter.

Litteratur:

Insight Guides: American Southwest, (En glimrende guidebog, der netop dækker det område, vi rejser i, og som også fortæller om indianerne, deres historie og mytologi. Denne guidebog kan købes i større boglader med rejsebøger - f. eks. Politikens “Boghallen” ved Rådhuspladsen).

Politikens Insight Guides: Rejsen rundt i USA. Politikens Forlag 2001.

Frank Waters: Book of the Hopi. Penguin Books 1978.

Cottie Burland: North American Indian Mythology. Paul Hamlyn, London 1965.

Gladys A. Reichard: Navaho Religion. Princeton University Press 1977.

Linda Lay Shuler: Kvinden der husker.Samleren 1990 (roman).

Linda Lay Shuler: Ørnens stemme. Samleren 1996 (roman).

Klaus Aarsleff: Pueblo-indianernes verden. Gyldendal Undervisning 2014.

Klaus Aarsleff: Det Vilde Vesten. Gyldendal Undervisning 2014.

Klaus Aarsleff: Det glemte folk. Vesten og østen for Aztlan, Casa Dorada 1996.

- og så er der selvfølgelig de meget hyggelige kriminalromaner af Tony Hillerman hvor helten er navajo-detektiven Jim Chee, der opklarer mord og andre ugerninger i netop de områder, vi kører gennem. De fleste af Hillermans bøger om Jim Chee er oversat til dansk, og biblioteket kan skaffe dem.

Velkommen til et nyt magasin om parapsykologi, fortidsgåder og 

magisk virkelighed! Og velkommen

på en eventyrlig rejse til fjerne og spændende steder på kloden!

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...