Kong Arthurs og hedenskabets England

2024: 1. - 5. september Kr. 8.850.

​På jagt efter den legendariske Gral og kong Arthurs Avalon. En 5-dages rejse, der fører os fra London via Avebury og Silbury Hill til Glastonbury, de romerske bade i Bath, den enestående Wells katedral og Cornwall, hvor vi kommer tæt på ældgamle keltiske og kristne mysterier. Og Stonehenge skal vi også se - selvfølgelig.

Rejseleder: Klaus Aarsleff


Det største af de romerske bade ved de varme kilder i Bath.

​Dag-for-dag program i korte træk:

Dag 1. Søndag d. 1. september: Vi flyver til London og kører fra lufthavnen mod Glastonbury. Undervejs besøger vi den ældgamle, gigantiske tegning af en hest i kalkbjergene ved Uffington. Uffington hesten er et vældigt frugtbarhedssymbol, som blev tegnet i kalken for over 2000 år siden. Lige siden har man med nogle års mellemrum afholdt kultfester på stedet, hvor tegningen er blevet ”frisket” op af festdeltagerne, der rensede tegningen for græs og ukrudt. Disse fester blev gentaget regelmæssigt helt frem til det 20. århundrede.

     Fra Uffington fortsætter vi til den store stenkreds Avebury, der er væsentligt større end Stonehenge og nogenlunde lige så gammel. Nær Avebury ser vi Europas største pyramide, den kolossale, kunstige kalkstenshøj Silbury Hill. Højen er bygget for 4.000 år siden og rummer – så vidt man da ved – ingenting. Kostbare udgravningsprojekter har boret sig vej gennem bjerget, men man har kun fundet lidt graveredskaber og ældgamle, indtørrede flyvemyrer. Ingen ved, hvad Silbury Hill oprindelig blev bygget til. Måske var den en tempelhøj med en eller anden helligdom på toppen.

     Vi spiser frokost i den lille, hyggelige provinsby Marlborough, hvorefter vi sætter kursen mod landsbyen Glastonbury - en by med masser af Arthur- og Gralsmystik.


Luftfoto af den enorme Hvide hest ved Uffington​.

Dag 2. Vi starter dagen med at besøge resterne af den store klosterkirke i Glastonbury. Her ser vi også en aflægger af den mirakuløse tjørn, der spirede frem af Josef af Arimathæas vandrestav, da han – ifølge overleveringen – kom til England i år 67. Josef grundlagde den første kristne menighed i England, og Glastonbury kirke blev senere bygget over resterne af hans første kirke. Det fortælles også, at Josef oprindelig hjalp Jesus ned fra korset, og at han samlede lidt af Kristus’ blod i et bæger, der herefter fik magisk kraft. Dette bæger blev kaldt ”Den hellige Gral”, og der er mange, der tror, at Josef bragte Gralen med sig, da han kom til England. Den dag i dag leder skattejægere efter det magiske bæger i Glastonbury og opland.

     Legenden om den magiske Gral er også tæt forbundet med Arthur-myten og fortællingerne om Ridderne af Det runde Bord. Og netop Arthur er allestedsnærværende i Glastonbury, ja, det hævdes endog, at nogle munke i det 14. århundrede fandt kong Arthurs grav i gulvet under Glastonbury klosterkirke.

     Blandt de spændende bygninger inden for katedral komplekset er et Mariakapel, som efter lokale feministers mening er bygget over resterne af en endnu ældre hedensk helligdom, hvor man tilbad den store modergudinde – Alma Mater.

Efter besøget i Glastonbury Abbey spiser vi frokost i en af de lokale restauranter. De mange fortidsminder, gåder og legender i Glastonbury har inspireret til et helt specielt miljø af kunstnere, åndelige galninge, snurrige butikker og særprægede restauranter. Det skal vi selvfølgelig også opleve.

torbakken 764

Glastonbury Tor. Rester af en ældgammel processionsvej snor sig op mod tårnet.    

     Om eftermiddagen går vi op til det lille bjerg Glastonbury Tor, hvor et gammelt kirketårn knejser på toppen. Bjerget – eller bakken – har i årtusinder været et helligsted for kelterne og deres forfædre endnu før kristendommen kom til området. Luftfotos taget over Glastonbury Tor viser, at højen stadig rummer tydelige spor efter en spiralformet processionsvej, der snor sig syv gange rundt om det lille bjerg. Denne vej har været brugt til kultiske optog i en fjern fortid.

Efter ”bjergbestigningen” slutter vi med en hvilepause ved en helligkilde ”The Chalice Well” (Grals-brønden), der springer ved foden af bakken. Omkring kilden er der anlagt en lille park, hvor der er en dejlig, fredfyldt atmosfære. Kilden springer med et jernsmagende og meget okkerholdigt vand, der hævdes at være i besiddelse af mirakuløs Grals-kraft.

     Enhver, der besøger den gamle katedral, den hellige høj og Gralskilden, vil blive grebet af stedets helt specielle mystik og atmosfære.

Ruinerne af Glastonbury katedral.

Gralskilden med det blodsmagende okkerholdige vand.

Dag 3. Heldagstur til Tintagel slot, der ligger i en dyb, sort slugt i Cornwall ved den engelske Atlanterhavskyst. Et dramatisk og naturskønt sted, hvor kong Arthur ifølge legenden for første gang så dagens lys. Historikere mener, at Arthurs tilknytning til Tintagel er af ren sagnmæssig karakter. Men et spændende fund for nogle år siden har fået dem til at ændre opfattelse. Det ser vi nærmere på.

     Vi skal også på jagt efter nogle flere tusinde år gamle helleristninger af nogle små labyrinter! Mærkeligt nok har man fundet fuldstændigt identiske fortidslabyrinter i Burma og i Arizona.

     Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage - men nu til den gamle katedralby Wells, der ligger 20 km. nord for Glastonbury. Her bor vi på det centrale hotel The Swan.

Fra slotsruinerne ved Tintagel.

wells cathedral 764

​Vestindgangen til Wells katedral.

Dag 4. Onsdag er der markedsdag i Wells, så vi bruger lidt af formiddagen på at udforske lokale specialiteter og lækkerier. Vi besøger også den store katedral (se foto herover) - et pompøst kirkebyggeri påbegyndt i 1175 og afsluttet 300 år senere. I katedralen kan man bl.a. se et stort ur fra 1392. Uret går den dag i dag og er verdens ældste, fungerende ur. Bag katedralen ligger en lille gade, “Vicar’s Close”, med rækkehuse fra 1400-tallet. Husene blev oprindelig opført som tjenesteboliger for kirkesangere og andet personale. Meget lidt ved husene og den brolagte gade er ændret i de forløbne 600 år.

     Om eftermiddagen kører vi til byen Bath godt 20 km. nord for Wells. Her byggede romerne for 1800 år siden et badeanlæg over nogle varme kilder. Komplekset blev det største romerske bygninganlæg i England overhovedet. De varme kilder springer stadig med over 1 million liter 46 grader varmt vand i døgnet.


Stonehenge. Gamle stolpehuller i området viser, at det ældste anlæg blev bygget for 10.000 år siden!

​​Dag 5. Bus til det berømte stenalderobservatorium Stonehenge, der er et af verdens mest gådefulde og forbløffende fortidsminder. Først i 1960’erne lykkedes det at finde ud af, hvordan den gamle stenkreds blev brugt af fortidens stjernetydere. Moderne computerteknologi viser bl.a., at stenene kan bruges til at forudsige måneformørkelser årtier i forvejen.

     Vi fortsætter herfra til London og tager flyet til København.


Priser og praktisk:

Rejsens pris: Rejsen koster kr. 8.850,00 pr. deltager i dobbeltværelse. Dette beløb inkluderer flyrejse Kastrup – London og retur. Transport fra lufthavn til hotel og retur. Ophold i dobbeltværelse med morgenmad, udflugter som beskrevet og alle entréer.

Tillæg for eneværelse: Kr. 2.250,00.

Max. deltagerantal: 20 + rejseleder. Turen gennemføres ved minimum 10 deltagere.

Bestilling af rejse og yderligere information: Klaus Aarsleff, Trønningevej 14 C, 4520 Svinninge. Tlf. 3070 9075.

Tilmelding og eventuelle spørgsmål kan også ske via: info@livsrejsen.dk.

Download artikel om Glastonbury og Gralen. Tryk her.

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...