USA Sydvest

usa kort m. tombstone 760

Indianernes univers


​New Mexico, Colorado og Arizona

2019: 16. - 29. september. Kr. 19.550.

Fra den gamle diligence-udpost Santa Fe til minebyen Durango. Fra anasazi-folkets fabelagtige klippehuse til de røde bjerge i Sedona. Fra Grand Canyon til den legendariske western by Tombstone. Dette er en rundrejse til nogle af de mest spændende og naturskønne områder i det Vilde vesten.


Det er også en rejse til guldgraverbyer og gennem hopi- og navajo-indianernes land. En rejse, hvor vi lærer om den gamle tro, om de hellige kivaer og medicinhjul og om "De syv byer af guld", som de spanske conquistadorer ledte efter. I slutningen af det 19. århundrede blev byerne opdaget i Mesa Verde bjergene i Colorado. Det er fantastiske fæstningsbyer - bygget ind i lodrette fjeldvægge af en kultur, der forsvandt på mystik vis for 700 år siden.

Rejseleder: Klaus Aarsleff


OBS! Turen køres i to eller tre mini-vans med plads til fem passagerer og en chauffør i hver vogn.

Postkasser i den gamle mineby Madrid.

Rundrejsens program dag-for-dag


Dag 1. Fly fra Kastrup til Albuquerque (flyskift i Europa og USA undervejs). Ankomst først på aftenen lokal tid. Om natten bor vi på hotel i Albuquerque.

Dag 2. Vi kører ad en naturskøn vej de ca. 100 km. til Santa Fe. Undervejs gør vi bl. a. holdt i den gamle, maleriske mineby Madrid. Om eftermiddagen jagter vi helleristninger syd for Santa Fe – og vi tager ind til den gamle Plaza i byen. Indtil midten af det 19. århundrede var Santa Fe den sidste diligence-by før Det vilde Vesten. Byen er stærkt præget af sin spansk/mexicanske fortid og en meget spændende pueblo-/adobe-arkitektur. I dag er den også kendt for sin store kunstnerkoloni og mange gallerier. På torvet handler indianere med smykker - typiske sølvsmykker indlagt med turkiser.

​Helleristninger ved Santa Fe - bl. a. tre gengivelser af den gamle fløjtespillende guddom Kokopelli.

Dag 3. Vi kører fra Santa Fe langs den legendariske Rio Grande flod til Taos, hvor vi gør holdt for natten. Vi ser den første, fantastiske canyon...

Dag 4. Vi starter dagen med at besøge den store indianerpueblo Taos. (Se foto øverst på denne side). Taos puebloen er et helt boligkompleks af adobe-huse. Her har der boet mennesker i over 1000 år. Herfra videre gennem steppeland og over smukke efterårsklædte bjerge til anasazi-ruinbyen i Aztec og til guldgraverbyen Durango i Colorado.


I slutningen af 1800 tallet anlagde man på rekordtid et togspor fra Durango til sølvminerne i Silverton. I dag er damptoget en kolossal turistattraktion og der er indspillet adskillige film med banen som vigtig aktør.

Dag 5. Fri dag i Durango. Kan evt. benyttes til at køre i veterantog op til den gamle mineby Silverton - en fantastisk tur gennem vildmark og bjerge. Om aftenen besøger vi den 100-årige Diamond Belle Saloon, hvor pianisten bearbejder det opretstående klaver, mens piger i vovet antræk fra ca. år 1900 serverer alt godt til ganen. Det eneste, der mangler for at skabe den hele rette stemning, er en gun fight og et rask slagsmål.

"Cliff Palace" - en 800 år gammel anasazi bebyggelse i Mesa Verde.

Dag 6. Vi kører fra Durango til Mesa Verde nationalparken, hvor der er flere op mod 1000 år gamle ruiner fra den store anasazi-kultur. Byerne ligger som fæstninger i grotter på lodrette klippevægge. Måske var det disse imponerende ruinbyer, der dannede baggrund for den spanske legende om Cibola - "De syv byer af guld". I århundreder søgte skattejægerne efter Cibola i Mexico og det sydvestlige USA. Men de fandt aldrig byerne. Ruinerne blev først opdaget af nogle cowboys i slutningen af det 19. århundrede.

Dag 7. Turen fortsætter nu ind i staten Arizona. Vi kommer til golde ørkenlandskaber og når ved middagstid den store bjergkløft Canyon de Chelly. Den store canyon er mindst et ligeså imponerende naturfænomen som Grand Canyon. Sidst på dagen når vi til hopiernes byer på bjerget Mesa 2 - dybt inde i navajo-indianernes reservat. Hopi-indianerne lever i høj grad afsondret fra den hvide mands verden. De dyrker deres gamle guder og bruger fortidens hellige huse – kivaerne. Flere af de lukkede byer har ikke engang vand eller el.


Grand Canyon.

Dag 8. Vi kører vi til Grand Canyons sydside og vi gør holdt nogle gange, så vi får et godt kik ud over den vældige kløft. Sidst på dagen er vi fremme i Sedona, der ligger omgivet af helt utroligt røde og orange bjerge. Utallige film er i tidens løb optaget her.

​"Cathedral Rock" - et af de fantastiske sandstensbjerge ved Sedona.

medicinhjul 760

Medicinhjul i bjergene ved Sedona.

Dag 9. Om morgenen tager vi ud til et "medicinhjul" - en hellig stenkreds - nær Sedona by. Og vi taler nærmere om indianernes univers og deres religion. Sidst på eftermiddagen tager vi atter på udflugt for at besøge nogle af de magiske steder ved Sedona - steder, hvor naturen er mageløst smuk, og hvor nogle endog mener, at særlige, magiske kræfter holder til.

Dag 10. Vi besøger et stemningsfuldt kapel (Chapel of the Holy Dove) i bjergene nær byen. Denne kirkebygning regnes for en af de smukkeste i verden. Om eftermiddagen: Ny udflugt i bjergene.

San Xavier del Bac missionsstation blev bygget i 1692. På det tidspunkt var det meste af det vestlige USA en del af Mexico.

cowboykaktusser 760

Saguaro kaktusser foran Superstition Mountains ved Phoenix i Arizona.

Dag 11. Rejsen fortsætter sydover. Undervejs ser vi mange af de store "cowboy" kaktusser (saguaro). Efter frokost kommer vi til den gamle, spanske missionsstation San Xavier del Bac nær Tucson.


Revolvermænd i Tombstone. Graven, hvor Dalton bandens døde medlemmer fra skudkampen i 1881 blev begravet. Efterkommere lægger stadig blomster og bamser på graven.

Dag 12. Fra Tucson kører vi til den gamle westernby Tombstone, der ligger nær grænsen til Mexico. Tombstone betyder “Gravsten”. Og det er et passende navn, for det er netop nogle gravsten eller gravplader, der hver dag får skarer af turister til at komme til Tombstone. Gravpladerne er dateret 1881.

     Den 26. oktober 1881 klokken tre om eftermiddagen fandt en af Vestens mest berømte skuddueller sted i Tombstone.

Ved middagstid var kortspilleren og revolvermanden Doc Holliday taget ud i byen sammen med de tre lovmænd, brødrene Virgil, Wyatt og Morgan Earp. De ledte efter Clanton-banden.

     Clanton-banden beskyldte Doc for et mord, som banden sandsynligvis selv havde begået. Doc ville nu have lukket mun- den på dem.

     Pludselig stødte de på banden ved O. K. Corral-stalden. Ike og Billy Clanton var sammen med tre andre medlemmer fra Clanton-banden, nemlig Billy Clairborne og brødrene Frank og Tom McLaury.

     Virgil råbte, at de fem banditter skulle smide deres våben og række armene i vejret. Men endnu før de kunne reagere, fyrede Wyatt og Morgan løs med deres seksløbere.

     Billy Clanton faldt med en kugle i brystet, men han nåede at tømme sin revolver mod de tre lovmænd, før han døde. Frank McLaury fik en kugle i maven og vaklede ud på gaden, før en ny kugle dræbte ham.

     Da skyderiet begyndte, gemte Tom Mc-Laury sig bag en hest. Men hesten stejlede, så Tom var udækket. Doc Holliday dræbte nu Tom med et skud fra en haglbøsse. Ike Clanton og Billy Clairborne nåede at flygte fra skudduellen. Virgil og Morgan Earp samt Doc Holliday fik mindre skudsår, men ingen af de fire lovmænd kom noget alvorligt til.

     Opgøret ved O. K. Corral er et af de mest berømte skuddramaer fra det gamle Vesten og i dag er Tombstone forvandlet til en veritabel westernby med masser af revolvermænd, saloons, diligencer og Wild West shows.

     Sidst på dagen er vi tilbage på hotellet.

Dag 13. Vi flyver hjem fra enten Tucson eller Phoenix.

Dag 14. Ankomst til Kastrup tidligt på dagen.

Pris og praktisk samt download af program

Pris: Kr. 19.550 pr. person i dobbeltværelse. Enkeltværelsetillæg: Kr. 4.775. Prisen inkluderer fly, skatter og afgifter, landarrangement som beskrevet, overnatninger på gode hoteller med morgenmad. Prisen er baseret på min. 10 personer.

Maksimalt deltagerantal: 17 + rejseleder.

Informationsmøde om USA Sydvest - Indianernes univers:​ Der holdes informationsmøde om denne rejse torsdag d. 6. juni 2019 kl. 19.30 i Eventyrernes Klub, Nyhavn 53 B, Kbh. Alle interesserede er velkomne -  men reserver venligst plads på tlf. 3070 9075.

Bestilling af rejse og yderligere oplysninger: Aarsleff Adventure, Trønningevej 14 C, 4520 Svinninge.

Tlf. 3070 9075.

Tryk her. Og download pdf fil med fuldstændigt program - incl. praktiske oplysninger, litteratur etc.

Velkommen til endnu en anderledes og eventyrlig rejse, hvor sikkerhed, oplevelser og høj kvalitet er en selvfølge.

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Nye og antikvariske.

Myter, fortidsgåder, etnografika

Artikler

Tryk her for at se et udvalg af spændende rejseartikler.​

monstergab 250

STEDER AF KRAFT

Helligsteder og kraftsteder,

hvor det uforklarlige er tæt på...