Påskeøen og Iguassu

2019: 11. - 23. januar.

Kr. 31.350

Vi tager til Santiago de Chile og slapper af med besøg på en vingård, før vi flyver til den fjerne Påskeø. Fire dage på Påskeøen med udflugter til alle de vigtige steder - og tid til at opleve på egen hånd. Herefter retur til Santiago og videre til de vældige Iguassu vandfald. Vi er her to dage, så vi både kan opleve faldene på den brasilianske og den argentinske side.

Moai stenstøtter på Påskeøen.

Dag for dag program:

Dag 1. Fly fra København kl. 15:15 til Madrid og herfra videre til Santiago de Chile.

Dag 2. Ankomst Santiago de Chile kl. 09:40. Transfer til Hotel Galerias, der ligger meget centralt i byen. resten af dagen fri.

Dag 3. City tur - og derefter udflugt til kendt wine estate, enten "Undurraga" eller "Concha y Toro."

Dag 4. Fly kl. 09:30 til Påskeøen. Ankomst kl. 12:55. Transfer til Hotel Manutara. Vi går en tur i Påskeøens eneste by: Rarotonga.

Dag 4, 5,  6 og 7: Udflugter til de vigtigste steder på øen:

Delvist tilhugne stenhoveder i Rano Raraku krateret.

De store stenhoveder blev hugget ud af den hårde, vulkanske klippe i Rano Raraku vulkankrateret, og herfra blev de så på ukendt måde fragtet ud til platformene, som næsten alle sammen blev bygget langs kysten. I Rano Raraku bjerget ligger der stadig flere hundrede ufuldstændige stenhoveder, som er i forskellige stadier af færdiggørelse. Det største måler 22 meter i højden og ville i frilagt stand veje over 300 tons. Ingen aner, hvordan Påskeøens tidlige indbyggere ville have fragtet denne enorme statue.

​     I et andet krater hentede indbyggerne en rød stenart, som blev brugt til at lave nogle store, tonstunge røde parykker, der balancerede på toppen af de høje stenhoveder. Ingen aner, hvorfor parykstenene skulle være røde, men Thor Heyerdahl var overbevist om, at de oprindelige indbyggere var rødhårede, og han mødte da også nogle enkelte rødtoppede mennesker under sit ophold på øen.

​​

De store stenhoveder blev rejst på toppen af nogle platforme, såkaldte "ahu". Den store platform Ahu Vinapu er lavet af store vulkanske sten, der er ​hugget og passet til med samme præcision, som man finder i fornemt inka murværk.

​Hvor kom disse rødhårede mennesker fra? Thor Heyerdahl mente, at de kom fra Sydamerika, fra gamle og gådefulde fortidskulturer ved Titicacasøen, men det er dog en teori, som de færreste arkæologer i dag er tilhængere af.

​     For 300 år siden skete der noget dramatisk på øen. Der udbrød en borgerkrig mellem to befolkningsgrupper - herskerklanen, der hed “langørerne” og undersåtterne, der var kendt som “kortørerne”. Borgerkrigen førte til langørernes næsten totale udryddelse og da langørerne var slået, gik kortørerne i gang med at vælte og ødelægge de mange stenstøtter langs øens kyster.

​     I de senere år er en del af de væltede statuer blevet genrejst, så man kan få en idé om den rigdom af helligsteder, der engang prægede den lille ø.

​     Under vore ture på øen skal vi se Rano Raraku-krateret med de ufuldstændige stenhoveder. Vi ser store helleristningsflader og adskillige af de gamle ahu-platforme med rejste og væltede stenstøtter. Vi skal også besøge krateret med de røde paryksten og Fuglemændenes klippe, hvor en spændende fuglekult blev dyrket. Øens folk troede nemlig, at trækfugle var budbringere fra guderne. De var overbeviste om, at deres lille ø i det vældige hav var det eneste stykke land i universet, så trækfugle kunne jo dårligt komme andre steder fra end just fra guderne.

​Rano Kau krateret.

Vi besøger det vældige Rano Kau krater, hvis bund er dækket af høje totora-siv, som Thor Heyerdahl mente var importeret fra Titicaca-søen for længe, længe siden. Og vi ser den fantastiske Ahu Vinapu platform, hvor stenene er bearbejdet med samme fantastiske teknik, som man ser det i de gamle mure i Andesbjergenes højland.

​     Og vi tager til Anakena-stranden, hvor kokospalmerne står side og side med moai stenstøtter med røde paryktoppe. Det var her,Thor Heyerdahl ankrede op i 1955 og 1956 under sin eksdpedition til øen. Et gammelt sagn fortæller, at Påskeøens allerførste indbyggere også gik i land her engang for længe, længe siden. Deres anfører var høvdingen Hotu Matua, og de kom i langbåde fra et mytisk land på den anden side af horisonten.

​     De fleste arkæologer mener, at det gamle sagn taler sandt, og at Påskeøens første indbyggere kom fra andre øer i Polynesien. De mener altså ikke, at øen blev befolket af en ukendt kultur fra Andesbjergene. Der er dog stadig mange uløste gåder i Påskeøens fortid - bl.a. øens helt specielle skriftsprog, som findes gengivet på de såkaldte Rongo Rongo tavler. Det er endnu ikke lykkedes at tyde disse skrifttavler.

Dag 7: Fri dag på Påskeøen. Vi kan fx arrangere en udflugt til Anakena, der er øens enste rigtige badestrand. 

Dag 8: Fly retur fra Påskeøen til Santiago de Chile.

Dag 9: Fly til Sao Paulo kl. 08:30 og herfra videre til Iguassu, hvortil vi ankommer kl. 19:45. Transfer til Hotel Golden Park.

Dag 10: Udflugt til den brasilianske side af de enorme vandfald.

Dag 11: Udflugt til den argentinske side.

​​

​​Vandfaldene på Iguazúfloden er et af de flotteste og mest overvældende vidundere, som naturen har beriget Sydamerika med. Iguazú kan opleves fra både Argentina og Brasilien.

​     Iguazú betyder Store Vande på det lokale indianersprog guaraní, og navnet udtrykker klart og præcist, hvorfor vandfaldene – fuldt fortjent – er Sydamerikas mest kendte naturlige vidunder. Vandfaldene ligger på Iguazúfloden, der danner grænse mellem Argentina og Brasilien. På den argentinske side kommer man tæt på vandfaldene, og fra den brasilianske side har man det store overblik.

     Las Cataratas, “vandfaldene” er et andet navn, som de lokale ofte bruger. Flertalsformen udtrykker, at der ikke er tale om et, men mange vandfald. Over en hesteskoformet strækning på 2.500 meter falder i gennemsnit 1.500 kubikmeter vand i sekundet ud over en 80 meter høj klippekant af basalt. Alt efter vandstanden i floden varierer antallet af enkeltfald fra 160 til 260 store og små fald. De største har egne navne, og ville, hvis de havde ligget alene, i sig selv have været en attraktion. Det største vandfald er La Garganta del Diablo, Djævelens svælg, i bunden af hesteskoen.

Dag 12: Fly til Sao Paulo og videre til Danmark.

Dag 13: Ankomst København.

Pris og praktisk - samt download af program

Rejsens pris: Kr. 31.350 pr. person i dobbeltværelse. Dette beløb inkluderer al fly- og landtransport med skatter og afgifter, alle entréer i henhold til program, ophold på førsteklasses hoteller med morgenmad. Drikkepenge til lokalguider og chauffører er også inkluderet. Rejsen ledes af forfatter og journalist Klaus Aarsleff.

OBS! Der kan max være 16 rejsedeltagere i gruppen!

Tillæg for eneværelse: Kr. 4.075.

​Påklædning:

Afslappet ferietøj (pænt casual). I Chile og vil vejret være varmt og sommerligt. Mildt, tropisk på Påskeøen. Ved Iguassu-vandfaldene kan temperaturen let krybe over 30 grader fugtig varme.

Elektricitet:

I Chile og på Påskeøen minder stikkene om europæiske - men med tyndere ben. På de fleste hoteller kan dog både europæiske og amerikanske stik benyttes.

Valuta:

Tag US dollars med. Der er hæveautomater undervejs, men tag for en ordens skyld dollars med svarende til fx 4.000 kr. pr. næse.

Visum:

Visum er ikke nødvendigt. Passet skal være gyldigt 6 måneder efter hjemkomst.

Øvrige ting:

Husk hukommelseskort til kameraet. Husk nødvendig, personlig medicin.

Vaccinationer:

Havrix mod smitsom leverbetændelse anbefales.

Informationsmøde:

Der holdes informationsmøde om denne rundrejse torsdag d. 8. november 2018 kl. 19.30 i Eventyrernes Klub, Nyhavn 53 B, København. Alle interesserede er velkomne, men reservér venligst plads på tlf. 3070 9075.

Tilmelding og yderligere information:

Aarsleff Adventure. Tlf. 30709075.

Download pdf fil med program, praktiske oplysninger og tilmeldingskupon

​Du kan downloade rejsens fuldstændige program ved at trykke her.

Velkommen til endnu en anderledes og eventyrlig rejse, hvor sikkerhed, oplevelser og høj kvalitet er en selvfølge.

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Nye og antikvariske.

Myter, fortidsgåder, etnografika

Artikler

Tryk her for at se et udvalg af spændende rejseartikler.​

monstergab 250

STEDER AF KRAFT

Helligsteder og kraftsteder,

hvor det uforklarlige er tæt på...