Det ukendte Etiopien

etiopien kort 765

Den ultimative rundrejse i et af Afrikas mest spændende og maleriske lande

2019: 6. - 24. februar. Kr. 32.800. Kun to pladser tilbage!

Rejseleder: Lars Ørlund​

Biolog, afrikaekspert og rejseleder Lars Ørlund har i flere år bragt et stort ønske på bane, nemlig at arrangere den ultimative rundrejse i Etiopien. Og her er den så: En rejse, der naturligvis tager de vigtige og kendte seværdigheder med: klippekirkerne, de gamle klostre og højlandets natur og små landsbyer. Men hertil suppleres det traditionelle med det exceptionelle i form af tre dage i den ekstremt fremmedartede Danakil forsænkning, hvor vulkanisme, saltsøer og ørken synes at høre en fremmed klode til. Det er et sted, de færreste har oplevet. Og i rejsens sidste etape tager vi til de fantastiske stammefolk i det sydlige Etiopien. Dette er en rejse for eventyrere, der vil ha’ det hele med. Det er selvfølgelig Lars Ørlund, der er rejseleder.


Program dag-for-dag​

Dag 1: Fly fra København til fx Stockholm eller London. Her flyskift og videre til Addis Ababa med ankomst tidligt dag 2.

Dag 2: Transfer til Hotel Jupiter Cazanchise. Ved middagstid: bytur til Nationalmuseet, der bl.a. huser ”Lucy” – et mere end 3 millioner år gammelt skelet af vor ældste forfader – eller rettere: formoder. Skelettet af Lucy er fundet i Etiopien og hun er et såkaldt ”missing link”, dvs. en overgangsform mellem abe og menneske.

     Ved museet ligger også en hyggelig restaurant, hvor vi spiser frokost.

Dag 3: Udflugt til bjergene over Addis Ababa, hvor vi ser ud over byen. Undervejs møder vi mange kvinder, der skaffer sig et magert udkomme ved at hente brænde i skovene. De bærer kolossale stakke ned til byen.

     Vi skal også opleve det store marked i Addis Ababa, hvor man kan købe alt fra bøjede søm til plastiksko og reservedele til en BMW.

Dag 4: Fly fra Addis Ababa til Bahir Dar ved den store Tana sø. Vi kører til hotellet og når også at besøge de lokale marked før frokost.

     Om eftermiddagen er der udflugt til et vandfald på Den blå Nil. 


​Den blå Nils vandfald.

​​Dag 5: Bådtur på Tana søen. Vi sejler til et 400 år gammelt kloster, der ligger på en halvø i den sydlige ende af søen. Der ligger mange klostre i området, men en del kan kun besøges af mænd – så dem undgår vi. Der er også en chance for at se flodheste på søen. Vi sejler til søens nordbred, hvor vores bus venter på os og kører os til byen Gonder, der ligger ca. to timers kørsel fremme ad glimrende asfaltvej. Undervejs ser vi mange små samfund, og vi får et godt indtryk af livet på landet i Etiopien. Vi stopper også ved et af de små huse og tager et kik på forholdene.

​Kvinde på landet - i sit fineste søndagstøj.

I Gonder bor vi på Hotel Taye Belay, der ligger centralt i byen og tæt på et stort borg- og slotskompleks fra 1600-tallet. Gonder var den centrale kongeby i datidens Etiopien og over flere generationer styredes landet herfra. Det store kompleks er bygget med assistance af portugisiske ingeniører og håndværkere, så det ligner egentlig nærmest et massivt, middelalderslot i det sydlige Europa.

     Vi skal også se en kirke fra konge-tiden – med bl.a. et maleri af Muhammed på en kamel, der drives frem af en lille djævel. Det er sandelig godt at de ophidsede islamister ikke har hørt om denne kirke!

     Endelig rummer Gonder et særligt badested med et lille kapel – også fra konge-tiden. Dette badested har form som en stor swimmingpool og bruges til store masse-dåb ceremonier.


​Kongeborgen i Gondar.

Dag 6: Heldags udflugt til de flotte bjerge i Simien Nationalparken.

Dag 7: Vi kører fra Gonder til Lalibela, der var kongeby i middelalderen – omkring år 1200. Kongen havde en storslået plan om at skabe et nyt Jerusalem, så over mange år blev bjergene ved Lalibela forvandlet til en labyrint af klippekirker, gange, helligsteder og symbolske bibelsteder. Klippekirkerne er simpelthen lavet i ét stykke ved at hakke sig vej ned i bjergmassivet. På den måde blev der skabt en række bygningsklodser, som så blev udhulet, så de kunne tjene som kirker. Disse kirker er et helt enestående kulturfænomen, som da også er at finde på UNESCOs liste over menneskehedens kulturarv.

     Det hævdes, at der er fjernet lige så meget stenmateriale for at udhugge disse klippekirker, som der i sin tid medgik til at bygge den store Cheopspyramide.

     Vi bor på det bedste hotel i Lalibela – Hotel Roha.

En ikonmaler har samtidig overhøring af et bar børn, der læser op af den koptiske bibel.

Til venstre: St. Georg kirken i Lalibela. Ligesom de andre kirker og kapeller i området er den skåret i et eneste stykke - direkte ud af klipperne. Den store blok er samtidig udhulet, så der er et kirkerum i den.

​En meget smal - og høj - dør fører ind til nye klipperum og underlige strukturer i Lalibela.

​Det hævdes, at der er fjernet lige så meget stenmateriale for at udhugge disse klippekirker, som der i sin tid medgik til at bygge den store Cheopspyramide.

Vi bor på det bedste hotel i Lalibela - Hotel Roha.

Dag 8. I dag udforsker vi Lalibelas forunderlige helligsteder.

​En flot ældre herre og en lokal skønhed i Axum. De er karakteristiske etiopere

Dag 9. Fly fra Lalibela til Axum. Vi kommer nu til et af de ældste magtcentre i Etiopien. Kongerne i Axum herskede over store dele af Østafrika for mellem 1500 og 2500 år siden. Deres mest påfaldende bedrift - set med nutidens øjne - var at rejse en række enorme steler, der står som en slags gravmæler på kongernes gravplads. Nogle af disse steler er over 20 meter høje og vejer over 200 tons. Den største stele målte 34 meter i højden og vejede omkring 525 tons! Stelerne blev hugget ud i granit i ét stykke og fragtet til gravpladsen.​


Nogle af de store kongesteler i Axum

Vi har i dag ingen anelse om, hvordan datidens folk bar sig ad med at transportere og rejse en søjle på 525 tons. Det er faktisk en af verdens største menneskeskabte og menneske-transporterede enkeltsten. Den store stele er væltet på et tidspunkt og den er desværre brækket i flere stykker. Den ramte i faldet et gravkammer, der var skabt lidt i stil mod vores stendysser. Overliggeren på dette kammer består af en enkelt granitsten med en vægt på over 300 tons!

I Axum har man også en kirke fra 1600 tallet og ved siden af denne kirke står der et lille kapel, som hævdes at rumme selveste Pagtens Ark. Legenden fortæller, at jøderne fremstillede Pagtens Ark, så den kunne rumme tavlerne med de 10 bud, som Moses fik af Gud under den lange vandring i Sinai ørkenen, før jøderne nåede deres forjættede land (Israel). Lovtavlerne giver Pagtens Ark en meget stærk og farlig energi, så ingen almindelig dødelig bør nærme sig denne ark. I Axum er en præst tilknyttet kapellet med arken, og han er den eneste, der må se arken. Når han dør, udnævnes en ny vogter. I alle de ca. 50.000 kirker i Etiopien opbevares små kopier af Pagtens Ark, og selv disse kopier har en uhyggelig kraft. Behandler man ikke kopierne med respekt, risikerer man at blive ramt af blindhed og lammelse. Enhver rettroende etiopier vil kunne bekræfte, at sådan er det.

Lidt uden for Axum har arkæologer udgravet et gammelt palads, som en lokal legende hævder, at selveste dronningen af Saba boede i. Dronningen af Saba var samtidig med kong Salomon i Jerusalem (dvs. ca. år 1.000 før Kristi) og hun fik under et besøg hos den vise Salomon - stadig ifølge overleveringen - en søn sammen med kong Salomon, nemlig kong Menelek. Menelek drog på et tidspunkt til Jerusalem, og da han tog hjem til Etiopien igen, fulgte en stor gruppe jøder med ham. Og han tog også Pagtens Ark med sig.

Beretningen om den jødiske udvandring sammen med Menelek har muligvis noget på sig. I hvert fald har Etiopien helt op til nyere tid haft en stor gruppe jøder boende, og disse "mørke jøder" fik for en halv snes år siden lov til at rejse hjem igen - dvs. til Israel.

Uheldigvis viste franske udgravninger i dronning Sabas palads, at bygningen kun er ca. 1500 år gammel. Den er altså opført små 1500 år efter Sabas død.

Men for 12 år siden begyndte tyskeren Ziegert at lave nye udgravninger i paladset, og han opdagede, at der under de 1500 år gamle mure er rester af et endnu ældre bygningsværk. Faktisk omkring 3000 år gammelt. Så måske har dronningen af Saba virkelig boet her.

I Axum bor vi på byens bedste hotel - Hotel Yeha.​​

​Et par frække rollinger

              ​Det gamle Månetempel i Yeha

Dag 10. Efter morgenmad kører vi til byen Yeha, der ligger ca. 1 1/2 times kørsel fra Axum. Yeha huser et månetempel fra omkring år 600 f. Kr. Dette tempel er Afrikas ældste bygning syd for Sahara. Samtidig er templet lavet i et perfekt, nærmest romersk murværk. Vi fortsætter til byen Hawzen, hvor vi bor på den dejlige Gheralta Lodge.

Dag 11, 12 og 13: Her begynder once-in-a-lifetime-eventyret.

I Hawzen skifter vi vores bus ud med 4x4 terrængående biler, der bringer os mod nordøst gennem verdens måske mest fantastiske landskab, også kaldet ”Porten til helvede”. Her mere end 130 meter under havoverfladen skabes landskabet af saltsumpe, svovlpøle, geysere og aktive vulkaner (verdens lavest beliggende). Måske passerer vi også nogle af de kamelkaravaner, som under nattens relative kølighed transporterer salt og mineraler ud af området.

     Området er kendt som det varmeste sted på jorden, og vi har derfor valgt at besøge det i februar, der er den absolut koldeste måned.

     Vi bor i vores medbragte teltlejr og vi har både kokke, medhjælpere og vore egne vagter med til dette mærkelige og øde sted. Dagene er ujordiske fantastiske, som på en fremmed planet og om natten oplyses himlen af strømmende, boblende lava.

     Området er fyldt med varme kilder, der dog grundet deres meget lave ph absolut ikke kan bruges til badning - med mindre man har lyst til et syrebad.

danakil vulk. 765

saltkilder 765

Vulkan og saltkilde i Danakil ørkenen

Dag 14: Efter tre dage i området kører vi til Mekele, hvor Axum Hotel venter med kolde drikke og lige så tiltrængte kolde bade.

Dag 15: Vi flyver om morgenen fra Mekele over Addis Ababa til Jinka i det sydlige Etiopien. Overnatning på Hotel Jinka Resort.

tallerken 765

Mursi kvinder klædt på til fest

Dag 16: Vi kører til Turmi, hvor vi besøger det maleriske Hamerfolk – først på markedet i Key Afer, hvor de kommer ind for at handle. Vi besøger også en Mursi-landsby. Mursifolket der lever i den sydlige del af Omo-dalen var før kendt som tallerkennegre, efter den læbeplade som kvinderne bærer.

     Både Mursi- og Hamerfolket er kendt for deres utrolige kropsudsmykninger, klædedragter, frisurer og smykker. Hamerfolket er også kendt for at unge mænd konkurrerer om hvem der kan springe over flest tyre.

     Mursistammen udgør i dag kun 3.000 mennesker, mens Hamer stammen består af ca 40.000 medlemmer. For begge stammers vedkommende gælder det, at de som kultur er presset af centralregeringen og indvandrende landmænd. Nogle etnografer mener at begge kulturer vil være udslettet om ganske få år.

Overnatning på Buska Lodge.

kalaha 765

Hamerfolk spiller kalaha i sandet

Dag 17: Store stammedag. Vi besøger en Hamer landsby og håber at der vil være mulighed for at fotografere de fantastiske mennesker, inde presset fra 100 millioner etiopiere har føjet dem til rækken af uddøde folk.

Dag 18: Fra Jinka flyver vi tilbage til Addis hvor vi bruger Jupiter International Hotel som daghotel inden vi spiser afskedsmiddag i byen og sidst på aftenen kører til lufthavnen.

Dag 19: Ankomst til København

​​

Priser og praktisk​

Rejsen koster kr. 32.800 pr. person i dobbeltværelse. Dette beløb inkluderer al flytransport, alle skatter og afgifter, overnatning i gode hoteller (3 eller 4 stjernede - de bedste man kan få), helpension (morgenmand, frokost og aftensmad), alle udflugter som beskrevet, drikkepenge til lokalguider, chauffører og hjælpepersonale samt rejseledelse ved Lars Ørlund.

Visum: Koster US $ 20 og er med i rejsens pris.

Tillæg for eneværelse: Kr. 5.350.

Frivillig afbestillingsforsikring: Koster 6% af rejsens pris.

Rejseforsikring hos Gouda: Koster kr. 510 (med fravalg af dækning for personlige ejendele, idet dette normalt er dækket af indboforsikringen).

Informationsmøde: Der holdes informationsmøde om rejsen i Eventyrernes Klub, Nyhavn 53 B, Kbh. i efteråret 2018. Endelig dato vil fremgå af hjemmesiden: www.livsrejsen.dk. Alle interesserede er velkomne. Men reservér venligst plad på tlf. 30709075.

Vaccinationer: Ingen lovpligtige. Anbefales: Havrix (mod smitsom leverbetændelse).

Malaria: Lille risiko - vi rejser i tørketiden og for det meste på en højslette i 2000 - 2500 meters højde, hvor klimaet er tempereret og risikoen for malaria er yderst beskeden. Hvis man vil gardere sig 100% anbefales Malarone eller Vibradox (tal med din læge).

Husk: Nødvendig medicin. Lommelygte (strømsvigt er almindelige i Etiopien). Film og/eller hukommel-seskort til kameraet.

Beklædning: Det vil generelt set være varmt og tørt. (20 - 25 grader) og meget varmere i Danakil og det sydlige stammeland. Afslappet sommertøj er ok overalt. Husk dog lange bukser og vindjakke til kølige timer om morgenen og aftenen. Selvom vi rejser uden for regntiden kan en regnbyge forekomme.

Lommepenge: Kontante US dollars er det bedste. Kreditkort kan bruges hist og her.

Download af pdf fil med udførligt program

Udførligt dag-til-dag program kan også downloades ved at klikke her.

Velkommen til endnu en anderledes og eventyrlig rejse, hvor sikkerhed, oplevelser og høj kvalitet er en selvfølge.

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Nye og antikvariske.

Myter, fortidsgåder, etnografika

Artikler

Tryk her for at se et udvalg af spændende rejseartikler.​

monstergab 250

STEDER AF KRAFT

Helligsteder og kraftsteder,

hvor det uforklarlige er tæt på...