USA Midtvest

nybyg kort 17

Nybyggernes land


​2017: 31. august - 12. september. Kr.
18.600 kr.

For mindre end 200 år siden drog de første vogntog afsted over USAs prærier. Man fulgte i spor, som opdagelsesrejsende og pelsjægere havde lagt gennem det, der senere blev kendt som ”Det vilde Vesten.” Nu følger vi efter. Vi starter i Denver og kører over Rocky Mountains til de fantastiske rødstensbjerge i det sydlige Utah. Herfra kører vi nordpå til Salt Lake City, der blev gundlagt af mormoner i 1847. Videre gennem småbyer i Wyoming, som alle blev skabt af nygbyggere i slutningen af 1800tallet. Vi skal til den legendarisk cowboy by Jackson Hole syd for den vældige Yellowstone naturpark. I Yellowstone har vi to overnatninger, så vi får god tid til at udforske den fantastiske natur og den vulkanske aktivitet i parken.

Kursen går så østover. Til byen Cody, der blev grundlagt af William Cody – også kendt som Buffalo Bill. Buffalo Bill ejede det land, som byen er bygget på. Herfra fortsætter turen til slagmarken ved Little Big Horn i Montana. Det var her Custer led et sviende nederlag til en india-nerstyrke under ledelse af Sitting Bull og Crazy Horse d. 25. juni 1876. Videre til Devils Tower og westernbyen Deadwood i South Dakota. Endelig besøger vi Mount Rushmore, hvor danskeren Gutzon Borglum i årene 1927 til 1941 udhuggede vældige skulpturer af præsidenterne George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Og vi skal se det endnu større monument for høvding Crazy Horse. Man har arbejdet på det i snart 70 år – og det er langt fra færdigt. Vi slutter af med et besøg i en kirkegård for 61 mammutter og vi ser Fort Laramie, der var et vigtigt knudepunkt og rastested for de gamle nybyggere…

Vandfald i Yellowstone parken.

Dag-for-dag program

Dag 1.​ 31. august. Fly fra København til Denver. Vi indlogeres på et hotel ved lufthavnen.

Dag 2. ​Vi kører fra Denver mod vest – ind over en udløber af Rocky Mountains. Gamle minebyer ligger langs ruten. De er nu halvvejs spøgelsesbyer, prægede af forladte træhuse og en tid, der for længst er gået i stå. Andre byer undervejs er populære skisportssteder, og her er der vældig gang i den – i hvert fald om vinteren.

Undervejs kører vi gennem Glenwood Canyon. Det er en dyb og dramatisk kløft, hvor der lige akkurat er blevet plads til en flod, en jernbane og en motorvej i bunden.

Sidst på eftermiddagen kører vi fra Colorado ind i Utah. Her er landskabet knastørt. Det er et gråt og trist ørkenlandskab. Men vi finder hurtigt en flod, der fører os gennem en ufatteligt flot rødstens canyon til byen Moab, hvor vi bor for natten.

Køretid: Ca. 5 timer og 30 minutter.

Dag 3. ​I dag skal vi se Arches naturparken, der ligger lige nord for Moab. Parken er præget af knortede bjerge og sandstensformationer, der blev dannet i denne del af USA for op mod 300 millioner år siden. Vejr og vind og en ustabil undergrund (sandstenene er dannet på toppen af en kolossal salthorst) har ført til, at der er opstået udhulede og forvitrede bjergflader på kryds og tværs. Nogle steder er der endda dannet vældige broer eller buer af sandsten. Sådan en bue hedder en ”arch” på engelsk.

Om eftermiddagen er der fri tid til at bruge svømmepølen på hotellet og til at gå på opdagelse (shoppe) i Moab, der er en hyggelig by med mange spændende butikker og gallerier.

Køretid: Vi skal ikke køre langt. Nationalparken ligger nær hotellet.

Dag 4.​ Vi starter med at køre ind i en anden nationalpark nord for Moab, nemlig ”Canyonland.” Her skal vi stoppe ved nogle udsigtssteder, hvor vi ser ud over et udstrakt Marslignende landskab, der synes at høre netop Mars eller i hvert fald en fjern urtid til.

mesa arch 760

Den berømte "Mesa Arch" i Canyonland Nationalpark.

Fra ”Canyonland” kører vi op i Utahs ørkenland. Efter en times tid bliver det dog mere frodigt, og vi kører nu igen ind i en del af Rocky Mountain. Vi spiser frokost i en gammel mineby, før vi fortsætter mod Salt Lake City.

Køretid: Ca. 5 timer.

Dag 5.​ Om formiddagen bruger vi et par timer på at gøre en afstikker ind i byen, hvor vi skal se den såkaldte ”Temple Square.” Det er den centrale del af byen, hvor mormonerne grundlagde deres ny rige. De forestillede sig, at Salt Lake City skulle være hovedstad i en stat, som de kaldte ”Deseret.” Mormonerne lavede et landkort over Deseret, som dækkede et stort stykke af det, der nu er det vestlige USA. Det forslag vakte ingen begejstring i Washington. I stedet fik mormonerne at vide, at de nu boede i en stat, der skulle hedde Utah, og at den intet havde med Deseret at gøre…

Vi kører ind i Wyoming, hvor vi spiser frokost i en landlig diner undervejs – fx i byen Cokeville, der blev gundlagt af nybyggeren Tilford Kutch i 1869. I dag bor der 528 mennesker i byen (plus/minus nogle enkelte fødsler og dødsfald siden sidste optælling).

I løbet af eftermiddagen når vi frem til Jackson Hole, der er en opdateret by fra det virkelige vilde vesten. Butikkerne ligger på række med deres bræddefacader og et hævet plankefortov sørger for, at man kan komme tørskoet fra baren til hattemageren og videre hen til våbensmeden. Hvis man kunne skrælle alle turisterne og Starbuck cafeerne væk, ville Jackson Hole være som skåret ud af en John Wayne film.

Køretid fra Salt Lake City til Jackson Hole: Ca. 4 timer og 30 minutter.​

​Bakterier og mineraler giver de vulkanske søer i Yellowstone nogle helt utrolige farver.

Dag 6.​ Efter morgenmaden fortsætter vores rejse nordpå til Teton og Yellowstone nationalparkerne. Vi er fremme ved indgangen en lille time fra Jackson Hole. Undervejs kører vi gennem flot natur med Teton bjergkæden mod vest.

Ved middagstid når vi den berømte Old Faithful gejser. Efter at have set den i aktivitet fortsætter vi gennem parken mod vestporten, hvor vores hotel ligger. Køretid til Old Faithful: Ca. 3 timer.

bisonokser 760

En flok bisonokser slapper af i middagstimen.

Dag 7. ​Udflugt med mange stop i Yellowstone nationalparken, der er på størrelse med Sjælland, Lolland og Falster lagt sammen. Vi skal køre gennem efterårsklædt natur til voldsomme bjerge, søer, gejsere og dampende mudderhuller. Parken har også et omfattende dyreliv med bl. a. flere store flokke af bisonokser. Hvis vi er heldige, ser vi endda en bjørn eller to undervejs.

Sidst på dagen forlader vi Yellowstone ved østporten og kører til byen Cody, hvor vi bor for natten.

​Originale bygninger fra det Vilde Vesten i Cody.

Dag 8. ​Cody er grundlagt af William Cody i 1895. William ”Bill” Cody var også kendt som Buffalo Bill. Han fik sit tilnavn, da han ernærede sig som professionel buffalo jæger i 1860erne. Han havde fået jobbet af to amerikanske jernbaneselskaber, der i årene 1863 til 1869 anlagde et spor tværs over USA. De mange arbejdere skulle selvfølgelig have noget at leve af, og Cody skød tusinder af bøfler, der blev serveret for arbejderne, mens projektet stod på.

Senere blev Buffalo Bill verdenskendt, da han turnerede med ”Buffalo Bills Wild West show.” Det var en gigantisk cirkus forestilling, med snesevis af indianere, cowboys og soldater, der red rundt i manegen og kæmpede, plyndrede diligencer og demonstrerede skydekunst. En af Buffalo Bills faste optrædende var mesterskytten Annie Oakley – ”Annie get you gun.” Hans show var endda også på Europa turné.

Buffalo Bill opfandt ligefrem udtrykket ”Det vilde Vesten.” Før da var det vestlige af Nordamerika kendt som The Frontier – Grænselandet eller Vildmarken.

Efter at have spist frokost i ”Blondie’s Diner” tager vi hen og ser på et spændende frilands museum, hvor lokale ildsjæle har indsamlet kendte bjælkehytter og bræddehuse fra fjerne afkroge af Wyoming og Montana. Her kan man f. eks. se den hytte, som Butch Cassidy og the Sundance Kid hang ud i sammen med deres bande. Der er også en saloon, en smedje, en lille skole, adskillige nybygger- og pelsjægerhytter og et postkontor fra 1895. Alle husene/hytterne er omhyggeligt blevet skilt ad og samlet igen i den lille museumsby. Der er også mange vogne og brugsting fra det gamle vesten.

Byen har endda en lille kirkegård med seks grave. En af gravene rummer den notoriske pelsjæger, stifinder og sheriff John ”Jeremiah” Johnson – også kendt som ”leveræder” Johnson. Det fortælles, at han skabte rædsel blandt indianerne ved at skære dem op, når han havde skudt dem – og så spiste han deres lever rå…

Efter en tur i banditternes saloon og den lille skole på prærien fortsætter vi til slagmarken ved Little Big Horn i det sydlige Montana. Den 25. juni 1876 blev en hærstyrke på ca. 700 US soldater udslettet af en styrke af først og fremmest siuox indianere på omkring 1.500 krigere. US soldaterne var under ledelse af den selvsikre 36-årige George Armstrong Custer, der også døde i kampen. Samlet køretid i dag: Ca. 5 timer.

Devils Tower.

Dag 9.​ Fra hotellet nær Little Big Horn kører vi til den ejendommelige basalt-top ”Devils Tower,” der rager næsten 270 meter op over det skovklædte terræn. ”Devils Tower” er en vulkankerne, der er blevet frilagt efter at det omkring liggende materiale af vulkansk aske, sten, grus og jord langsomt er eroderet bort. Vulkanen var i udbrud for 50 millioner år siden. Da kernen af basalt kølede og størkende, dannede den høje krystaller, og det er dem, der giver ”Devils Tower” de markante lodrette striber. Den slags klynger af basalt krystaller findes mange steder over hele jorden.

”Devils Tower” spillede en væsentlig rolle i Steven Spielbergs kultfilm ”Nærkontakt af 3. Grad,” der havde premiere i 1977.

Vi slutter dagen med at køre til hotellet i Spearfish nær Deadwood. Vi er fremme ved 17-tiden.

Samlet køretid i dag: Ca. 5 timer.​

Deadwood hovedgade.

Dag 10.​ Sommeren 1876 var der liv og glade dage – og død – i guldgraverbyen Deadwood I South Dakota. Den elegante gunslinger, tidligere sheriff, kortspiller og jæger Wild Bill Hickok var kommet til byen sammen med en af vestens mest rapkæftede og frygtløse kvinder. Hun hed egentlig Martha Jane Canary, men man kaldte hende for Calamity Jane – Calamity betyder katastrofe eller ballade. Jane spyttede tobak og drak whisky som nogen mand. De to forstod at sætte liv i en i forvejen meget livlig by.Men det endte brat den 2. august. Under et slag poker i saloonen på Main Street nummer 10 blev Wild Bill Hickok skudt i ryggen af en forbitret kortspiller. Bill sank om, og hans kort gled på gulvet. Han havde siddet med fire sorte kort: klør es og spar es sammen med otte i spar og klør. Den pokerhånd har siden fået tilnavnet “Død mands hånd.” Calamity Jane fortsatte sit vilde liv mange år endnu. Hun døde som alkoholiker i 1903 – 51 år gammel. Så vidt man ved, foretog hun sig aldrig noget kriminelt. Hendes sidste ønske var at blive begravet ved siden af Wild Bill Hickok. Og der ligger hun i dag på kirkegården uden for byen – side om side med Bill, der kun nåede at blive 39. 

Vi starter vores tur i Deadwood med et besøg på kirkegården. Herefter er der et par fritimer i byen, der i dag er præget af spillehaller og saloons. Der er dog heldigvis bevaret en del af det gamle miljø. Saloonen på Main Street 10 eksisterer stadig. Væggene er fyldt med gamle fotos og portrætter fra den glade guldgravertid I slutningen af 1800-tallet. Og der er godt med savsmuld på gulvet – hvis man nu skulle komme til at ramme ved siden af spytbakken.

Efter frokost kører vi til Mount Rushmore, der ligger en lille times kørsel syd for Deadwood. På en klippetop på Mount Rushmore skabte den danske billedhugger Gutzon Borglum fra 1927 til 1941 et berømt og kolossalt klippeportræt af de fire amerikanske præsidenter: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln. Han skabte det selvfølgelig ikke alene. Omkring 400 arbejdere knoklede på med det enorme projekt, hvor i alt 150.000 tons klippemateriale blev boret og sprængt væk. 

Vi bor i en lille by tæt på Borglums monument. Samlet køretid: Ca. 2 timer.

Mount Rushmore.

Dag 11.​ Mindre end en times kørsel fra de fire præsidenthoveder på Mount Rushmore er et endnu større monument på vej. Her er der tale om en gigantisk 172 meter høj gengivelse af høvding Crazy Horse på sin hest. De fire præsidenthoveder på Mount Rushmore er “kun” 18 meter høje. Crazy Horse var oglala sioux indianer og han var en af anførerne ved slaget ved Little Big Horn den 25. juni 1876. Her overmandede flere tusinde indianerkrigere oberst Custer og hans 800 hvide soldater. Custers nederlag var sviende og totalt. Sejren gjorde imidlertid Crazy Horse til en formidadel helt blandt indianerne.Da Gutzon Borglum var ved at sprænge præsidenternes hoveder ud af Rushmore massivet fik han i 1931 en henvendelse fra oglala høvdingen Luther Standing Bear. Standing Bear gjorde Borglum opmærksom på, at også amerikas oprindelige befolkning havde store helte. Han foreslog derfor, at Borglum lod udhugge et portræt af Crazy Horse side om side med præsidenterne.Så vidt vides svarede Borglum aldrig. Luther Standing Bear og hans yngre bror Henry Standing Bear blev dog ved med at forfølge ideen og I 1947 gik man I gang med at skabe den enorme skulptur af Crazy Horse – ikke på Mount Rushmore men på en bjergtop 25 km. derfra i luftlinje. Det var lykkedes brødrene Stading Bear at gøre den polske billedhugger Korczak Ziolkowski interesseret i projektet. Ziolkowski havde arbejdet under Borglum på Mount Rushmore præsidenterne. Arbejdet på den kolossale skulptur er stadig i gang og det vil vare mange år, før det er afsluttet. Projektet finansieres udelukkende af private midler. USAs regering har flere gange tilbudt store støttebeløb, men det er blevet afvist. Nær monumentet er der bygget et imponerende kultur- og undervisningscenter, der fortæller om indianernes kultur. Det skal vi selvfølgelig også besøge. 

Efter frokost tager vi ind på et bemærkelsesværdigt mammut center nær byen Hot Springs. Her har palæontologer over flere år udgravet en gigantisk grav for mammutter. Indtil nu er der fundet skeletter af 61 af de store, uddøde dyr. Mammutterne levede på stedet for 26.000 år siden. Udgravningsfeltet er resterne af et stort jordfaldshul, som mammutter nu og da var så uheldige at skride ned i. Over en periode på flere hundrede år blev der på den måde opbygget et tykt lag af døde dyr i det vandfyldte hul. 

Fra mammut kirkegården er der 1 times kørsel til vores hotel i byen Lusk (sådan hedder den faktisk). Samlet køretid denne dag: Ca. 3 timer.

Dag 12.​ Der er godt 4 timers kørsel fra Lusk til Denver, hvorfra vi flyver retur til Danmark sidst på eftermiddagen. Undervejs ser vi det legendariske Fort Laramie, der var en af de vigtigste lokaliteter i det gamle Vilde Vesten.

Fort Laramie startede i 1834 som et handelssted, hvor pelsjægere kunne sælge deres skind. I 1849 overtog USA's hær stedet. Det skete kort tid efter, at USA havde erobret og købt hele det vestlige USA af Mexico. Laramie blev nu et vigtigt knudepunkt og handelssted for nybyggere, der fulgte Oregon sporet mod vest. Det var også en stor militærforlægning. Soldater herfra red ud for at hjælpe nybyggerne, når der var stridigheder med indianerne. Fortet var det største af sin slags i hele Det vilde Vesten. Det blev officielt lukket i 1890.

Dag 13. ​Hjemme.

Pris og praktisk

Rejsens pris:​

Kr. 18.600 pr. person i delt dobbeltværelse. Denne pris inkluderer al fly- og landtransport, alle afgifter, alle entréer, gode hoteller (turistklasse) med morgenmad. Frokost og aftensmad er ikke inkluderet, men Klaus Aarsleff assisterer ved alle måltider - som regel vælger rejsedeltagerne at spise sammen.

Rejsen gennemføres i to eller tre minivans med plads til 6 i hver. Der er max. plads til 17 rejsedeltagere. Rejsen gennemføres ved minimum 10 deltagere. Hjælpechauffører på turen får en rabat på 2.000 kr.

Tillæg for eneværelse: Kr. 5.150

Rejseforsikring: En Gouda standard rejseforsikring koster for perioden kr. 545,00.

Pris for frivillig afbestillingsforsikring:

Koster 6% af rejsens pris. Opkræves sammen med opkrævning af depositum.

Informationsmøde: Holdes i Eventyrernes Klub, Nyhavn 53 B, København i foråret 2017. Mødedato vil blive offentliggjort på denne hjemmeside (Informationsmøder) i begyndelsen af 2017. Alle interesserede er velkomne, men reservér venligst plads på tlf. 3070 9075.

Download pdf. fil med hele programmet

Download pdf fil med det fulde dag-for-dag program. Tryk her.

Velkommen!

Vores klode byder på mange spændende og forunderlige oplevelser: Vældige natur-

panoramaer, ældgamle kultur-

minder, fantastiske bygnings-

værker og fjerne og eksotiske

himmelstrøg.

Du kan begynde næste

afsnit af din livsrejse her...

Klaus Aarsleff,

forfatter og rejseleder​

_____________________________

​​

Læs rejsens betingelser

bl. a. om kurs- og brændstoftillæg

Læs "Almindelige rejsebetingelser" ved at trykke her.

​Trønningevej 14 C | 4520 Svinninge | Telefon: 30 70 90 75 | E-mail: info@livsrejsen.dk

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2620

RUNDREJSER

Overalt på kloden – til enestående

og gådefulde lokaliteter.

Bøger

Titler af Klaus Aarsleff

Rejser, myter, fortidsgåder...